Sozvočja Slovenije – Skupina pevcev ljudski pesmi – 02.03.2011, Sele nad Borovljami / Avstrija

Peli so: Ando Oraže, Ahim Oraže, Marko Oraže, Peter Oraže, Toni Olip in Roman Verdel.

Šest pevcev s Sel nad Borovljami na avstrijski strani Koroške poje v krajevnem mešanem pevskem zboru Pevskega društva Sele, ki ga vodi mag.Roman Verdel, sicer tudi ravnatelj Glasbene šole na Koroškem. Na prošnjo, da bi zapeli nekaj koroških ljudskih pesmi v izvirni obliki, brez zborovskih harmonizacij, se je ob organizacijski pomoči gospe Zalke Kelih Olip, ki dela pri Krščanski kulturni zvezi na Koroškem, povezalo v skupino šestih pevcev ad hoc in pripravilo dve stari koroški ljudski pesmi. Prva, petglasna, povzema enako glasbeno narečje kot nekdanja pevska skupina s Sel, katere petje je zapisano na vinilni LP plošči Oj, ti španič moj, iz leta  1973,  v produkciji  RTV Ljubljana.

Šest pevcev  je prvo pesem te plošče ( Oj, ti španič moj) obnovilo, da bi jo posneli za nastajajočo zgoščenko Sozvočja Slovenije.
Drugo pesem pa, po njihovih besedah, vsako leto v maju znova obudijo v čisto domači in izvirni podobi. To je Florjanova kolednica, s katero fantje še vedno koledujejo na Florjanovo. Kolednici sledi prošnja za dar v obliki retoričnih vprašanj, temu pa še pesem Spet kliče nas venčani maj, kar je, kot pravijo, običajno samo na Selah.
Šest koroških pevcev s Sel poje še v cerkvenem zboru. Sicer pa so fantje v službah, na banki, delajo na kmetijah, ali pa so upokojeni.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>