Vruja z novim singlom vabi na koncert ob 15. obletnici svojega delovanja

Skupina Vruja poustvarja glasbeno zapuščino Istre vse od leta 2001, ko sta jo ustanovila pokojni Luciano Kleva in Marino Kranjac, stara soborca še iz časov Istranove. Skozi izvajanje pesmi v različnih narečjih Istre želijo izpostaviti večkulturno in večetnično identiteto regije, saj kot pravi Istrani ne morejo izključevati ali preferirati ne slovenskih ne hrvaških in italijanskih ljudskih pesmi, ker so te tri kulture sestavni del njihove identitete.

Vruja je kot spoj izkušenejših in mladih glasbenikov širšo pozornost v Sloveniji pritegnila leta 2002 z nastopom in predstavitvijo glasbenega prvenca na festivalu Druga godba. Njihova glasbena izvedba je odsev folk revivala, saj v njej ni čutiti prisotnosti glasb iz drugega sveta, priredbe so ne preveč kompleksne, zato da lahko bistvo izročila pride v ospredje.
Leta 2013 je zasedba nastopila na glavnem odru Festivala Godibodi kjer je predstavila svojo zadnjo ploščo Brez Pašaporta.

Kako se je začelo?

Bila je glasba. Istrska ljudska glasba in našli so ljudje, ki so se iz ljubezni in predanosti tej glasbi, začeli dobivati, muzicirati in nastal je izvir ki je začel bruhati pesmi in melodije naše zemlje, naših prednikov.
Dolgoletna znanca in glasbena sodelavca Luciano Kleva in Marino Kranjac, sta si zaželela ustanoviti številčnejšo skupino z ženskim vokalom, za kompleksnejšo podajanje glasbene tradicije Istre.

VRUJO danes sestavljajo Marino Kranjac (vokal, violina, dude,mandola, sopele, kitara), Alenka Kranjac (vokal, deska, boben), Peter Kaligarič (harmonika), Gabrijel Križman (vokal, kitara, mandola), Gorast Radojevič (bajs) in Rok Kleva Ivančič (violina).

Izdana glasbena dela: Vruja (2002), Od mladega vina do pustne frtade (2006), Ruj, Čupinj, Žaneštra (2009), Brez pašaporta (Celinka, 2013).

Petnajst let kasneje vas skupina vabi, da skupaj z njo proslavite 15. obletnico njihovega delovanja ter 30. obletnico glasbenega delovanja na področju ljudske glasbe ustanovitelja zasedbe Marina Kranjaca.

14. aprila ob 20 uri lepo vabljeni v Koper v protokolarno-prireditveno dvorano sv.Frančiška na koncert z naslovom “Od izvira do danes”

Skupina predstavlja novo skladbo Da la stazion de Buje

Vruja: “Pesem je v istrsko-beneškem narečju. Posebna je zaradi tega , ker je vezana na ozkotirno železnico “Parenzana”, ki je obratovala od leta 1902 do leta 1935, med Trstom in Porečom.Vezana pa je tudi na obdobje med prvo sv.vojno, ko v pesmi mlad fant-vojak piše pismo dekletu in materi.Mi smo originalnim 4 kiticam, dodali še tri , ko vojaku odgovarjata dekle in mati. Zadnja kitica je nedokončana, kot je bila prekinjena tudi življenska pot fanta na fronti v Galaciji-Rusiji.”


Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Celinkin-e-novice, Vruja. Bookmark the permalink.

Comments are closed.