Za nazaj in za naprej Sama Budne vabi na jubilejni koncert ob 25-letnici delovanja

Samo Budna: Za nazaj in za naprej

Ljutomerski glasbenik Samo Budna, ki je bil pred samostojnim ustvarjanjem dolga leta član skupine Posodi mi jürja, medtem ko ga danes mnogi poznajo kot dolgoletnega sodelavca Vlada Kreslina, se je lansko leto na Festivalu Godibodi predstavil z drugim samostojnim albumom Za nazaj in za naprej. Doslej je z njega že predstavil pesem Brez skrbi, ki je album tudi najavila, in kasneje Včasih ne veš, tokrat pa z naslovno pesmijo Za nazaj in za naprej vabi na jubilejni koncert ob 25-letnici glasbenega delovanja.

Gre za zaključeno celoto, saj osrednja tema pesmi Za nazaj in za naprej poslušalce uvodoma popelje v album, nakar ga sama pesem zaokroži v nekoliko bolj pop-rockerskem vzdušju. Samo Budna, velik kritik sodobne družbe, tokrat opaža, da »enim se zdi, da so visoko, še višje, da sam bog se jim klanja, jim nakloni poklon, spet drugim več ni za takšne perspektive in bi druge besede in drugačen ton.« Žal dandanes le še redki svoja dejanja izvajajo v skladu z osebnimi prepričanji, ki bi jim omogočila, da bi nanje gledali z mirno vestjo, bilo za naprej bilo za nazaj.

Glasba in besedilo: Samo Budna
Aranžma: Jani Hace
Promocijske fotografije: Simon Koležnik, Anja Gomboč

Mnoge pesmi z albuma Za nazaj in za naprej je Samo Budna že predstavil tekom preteklih let tako na radijskih valovih kot festivalih in živih nastopih. Spremlja ga skupina Elevators v sestavi Davorja Klariča, Sergeja Ranđelovića, Robija Pikla in Janija Haceta, ki je hkrati poskrbel tudi za produkcijo. »Danes je zelo veliko nove glasbe, ki se snema in izdaja vsak dan, zato ljudje niti ne morejo več točno dojeti, zakaj gre,« meni Samo, ki nerad komentira svoje delo, saj je prepričan, da mora pesem predati sporočilo sama.

Ob 25-letnici glasbenega udejstvovanja pripravlja jubilejni koncert v domačem Ljutomeru v dvorani ŠIC Ljutomer. Ta se ima zgoditi 9. aprila 2016 ob 20.00 uri in na njem se mu bodo pridružili mnogi gostje: Vlado Kreslin, Rudi Bučar, Matevž Šalehar – Hamo, Ljutomerski oktet, Specialno godalkanje – kvartet violin. S pesmijo Za nazaj in za naprej želi opozoriti na koncert že vnaprej, kajti tisti, ki se ga bodo udeležili, se bodo zagotovo nadvse radi vračali k spominu nanj.

Album Za nazaj in za naprej je izšel 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Na Godibodi blogu preberite tudi intervju s Samom Budno.

Izbrani odmevi strokovne javnosti o albumu Za nazaj in za naprej Sama Budne:

»Budna ima neverjeten smisel za nalezljive melodije in ponavljajoče se refrene, ki se usedejo v poslušalčevo uho. Instrumentalna podlaga je pravzaprav zgolj prazen list papirja, ki ga nato popiše in poriše. Podlage so nevsiljive, preproste in zgolj dopolnjujejo sporočilnost posameznih pesmi. Sporočilnost pa ni zgolj v besedi, temveč tudi v atmosferi oziroma ozračju, ki ga skladbe ustvarijo.« (Izak Košir, Odzven)

»Prednost Sama Budne je v tem, da gre za izjemno iskrenega in resnicoljubnega glasbenika, ki se te iskrenosti ne boji razdati v vsem polnem siju. Skozi verze deluje Samo izredno podoživeto in emocije kar kipijo ter vrejo. Zato zgrabi poezija neverjetno stvarno oziroma resnično. Poslušalca dobesedno presune v izpovedi tako rahločuten zna biti Samo.« (Aleš Podbrežnik, Rockline)

»Album Za nazaj in za naprej je povzetek dela Sama Budne zadnjih nekaj let, saj je precej pesmi znanih s festivalov v zadnjih letih ali pa radijskih valov. Je vzorčen primer, da so glasbeni biseri posejani po različnih koncih in krajih Slovenije.« (Zdenko Matoz, Delo)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.