Za praznično vzdušje Adam Klemm ponuja v posluh skladbo Kimegyek a rétre

Adam Klemm (foto: Dejan Nikolič)

Približuje se adventni čas in v teh predprazničnih dneh se običajno vsi pripravljamo na trenutke z najdražjimi, ob katerih se bomo podali v nova doživetja, igranje družabnih iger in potovanje po zakladnici spominov, ki so kdaj tudi nostalgični. Zato Adam Klemm, ki je skupaj s soprogo Sandro letošnjo pomlad izdal dvojni album Nostalgija – tega sta predstavila na Festivalu sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi ter nedavno tudi na velikem 17. Novosadskem Jazz Festivalu – v posluh ponuja nostalgično in praznično obarvano skladbo Kimegyek a rétre.

Gre za madžarsko ljudsko skladbo, ki jo je Adam Klemm priredil na etno-jazzovski način. »Kimegyek a rétre je stara madžarska ljudska skladba z zelo preprostim besedilom in melodijo, ki jo lahko poimenujemo kar “panonski blues”,« pove Adam, ki je k sodelovanju povabil mnoge glasbenike. Cimbalist Jure Wajda ima tako v uvodnem delu osrednjo vlogo, nakar Adam zelo strastno razvije glavno temo, pospremljeno z nekoliko tršo bobnarsko spremljavo Wolfganga Rainerja, medtem ko imata kitarist Vukašin Mišković in kontrabasist Robert Jukič le spremljevalno vlogo, ki jima ob tej priložnosti ne dopušča pretirane virtuoznosti. Potem ko se skladba umiri, se iz instrumentalne preobrazi v vokalno “a capella” različico z značilnimi – nostalgičnimi – poki posnetkov iz starih časov. Vokalni del je zasluga Adamove sestre Katalin Hardi Klemm, ki tudi sicer ohranja izvoren način petja madžarskih ljudskih skladb.

Glasba in besedilo: madžarska ljudska skladba
Aranžma: Adam Klemm
Promocijske fotografije: Dejan Nikolič

Sandra in Adam Klemm: Nostalgija

Dvojni album Nostalgija Adama Klemma, ki je član Big Banda RTV Slovenija in njegove soproge Sandre, ki je bila doslej bolj prepoznavna po imenu Sendi, pod katerim je v 90-ih letih prepevala številne dance uspešnice, je razdeljen na dva dela, a ju druži etno-jazzovski zvok. Sandra Klemm se je odločila za priredbe starogradskih pesmi in sevdalink, s katerimi je odraščala, medtem ko je Adam Klemm odraščal z madžarskimi ljudskimi skladbami. »Mislim, da ima vsak človek, ki premore družino, lepe spomine na otroštvo. Pravzaprav izbrišeš slabe in se spominjaš le lepih, kar te seveda s časom otroštva še dodatno poveže,« pove Adam, ki se je – za razliko od Sandrinega dela albuma – odločil za instrumentalne priredbe, v katerih je kot izvrsten instrumentalist pridobil kar nekaj prostora, ki ga je več kot vešče namenil virtuoznim razvijanjem posameznih tem.

O albumu Nostalgija (Ustvarjalno polje Celinka.si, 2015) Sandre in Adama Klemm so zapisali:

»Pogostokrat se zdi, da se suverenost (slovenskih) glasbenikov izgubi v prizadevanju za večnim iskanjem nečesa novega, da bi le-to zapolnilo odsotnost zvokov, a tudi v eksperimentiranju, ki marsikdaj prej kot inovativnost prinaša neposlušljivost, saj umanjka srce. Sandra in Adam Klemm sta prepričala s povsem nasprotnim. S preprostostjo. Staro, na katerega imata lepe spomine in ju vrača v drugi čas ter prostor, sta preoblekla po svoje in s tem dokazala, da je marsikdaj povsem dovolj samo biti.« (Nina Novak, Jazzetna)

»Ena od najlepših, najbolj zanimivih domačih plošč v tem letu je zagotovo projekt zakoncev Klemm. Sandra in Adam sta vrhunska džezovska glasbenika, ki sta pesmi, sevdalinke, starogradske, madžarske narodne …, ki so ju zaznamovale v otroštvu, priredila v džezovski maniri in to res vrhunsko.« (Sonja Javornik, Svet24)

»Težko je izpostaviti eno samo skladbo, saj se splača obe zgoščenki poslušati od začetka do konca. Tako se lažje vživimo v ta glasbeni svet in po želji začutimo tudi nostalgijo. Dvojni album s svojim močnim, emotivnim sporočilom in zrelo muzikalnostjo vsekakor daje dobro podlago za to. Čeprav Sandre in Adama Klemm še nisem slišal, je bilo nadvse prijetno doživetje poslušati album znova in znova. Tisti, ki ljubite mešanico ljudske glasbe in jazza, mu obvezno prisluhnite!« (Horváth László, Jazzma)

»Poslanstvo oziroma sam karakter tega albuma je torej vsebinsko polno otipljiv in jasen moment pristnega odtisa globokih čustev nostalgičnega koprnenja obeh glasbenikov.« (Aleš Podbrežnik, Rockline)

Na Godibodi blogu preberite tudi intervju s Sandro in Adamom Klemm.

Album Nostalgija je izšel 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.