Zasedba Divje jezero predstavlja drugi singel Burkina Faso z albuma Mestni vrvež

Divje jezero (foto: Kristjan Peljhan)

Idrijska zasedba Divje jezero v sestavi basista Alena Bogataja, bobnarja Luke Čibeja, kitarista Aleša Golje, klaviaturista Davida Križaja in saksofonista Tomija Peljhana, je letošnjo pomlad predstavila album pomenljivega naslova Mestni vrvež. Prav takšnega naslova je bil tudi njen prvi singel, ki se je spogledoval z vplivi 70-ih let minulega stoletja in se ponašal z nekoliko razslojenim uvodom ter mnogimi obrati, ki so uspeli zadržati poslušalčevo pozornost. Zasedba tokrat predstavlja drugi singel z naslovom Burkina Faso

Tudi skladba Burkina Faso se tako kot celotni album Mestni vrvež opira na jazzovsko, fusion in progresivno rock glasbo. Na samem uvodu zaslišimo zvočne učinke, ki aludirajo na potok, nakar nas zasedba s hipnotičnim kitarskim uvodom, pospremljenim s tolkali, popelje v imaginarnost, ki skladbo preveva vse do konca. Fantje povedo, da so »veliko ur namenili iskanju ustreznega groova, manj pa samemu strukturiranju skladbe, zato vse do snemanja ni imela končne strukture. Kljub temu smo jo posneli takšno, kakršno smo ustvarili do tistega trenutka in rezultat je najenostavnejša, a stilsko verjetno najbolj posrečena skladba na albumu.« Tako kot se skladba prične, se pravzaprav tudi konča, s čimer predstavlja zaokroženo celoto, četudi vmes premore mnogo obratov.

Glasba skladbe Burkina Faso: Aleš Golja
Aranžma skladbe Burkina Faso: Divje jezero
Promocijske fotografije: Kristjan Peljhan

Združevanje raznolikih žanrov je skupni imenovalec glasbe mlade idrijske zasedbe, ki z instrumentalnim albumom Mestni vrvež ponuja mentalne igre znotraj sicer izredno melodične in preproste glasbe. »Povsod so zanimive teme in ta melodičnost, ki jo aranžmajsko lahko obrneš na več načinov, oziroma, jo variiraš, mi je zanimiva,« pove Luka Čibej, ki ga »osebno zelo hitro zmoti monotonost, zato imam pri komponiranju ves čas v mislih, da mora vsaka skladba biti zanimiva. Da bo držala pozornost poslušalca. Ne sme biti pretiranih ponavljanj, temveč mora vsak odsek ponuditi nekaj novega in dinamičnega.«

Album Mestni vrvež je izšel 20. maja pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Na Godibodi blogu preberite tudi portretni intervju s člani zasedbe Divje jezero.
Izbrani odmevi strokovne javnosti o albumu Mestni vrvež zasedbe Divje jezero:

»Gre za izreden album, ki dostavlja ob Tolmincih Feedback na slovenskem prepotrebno progresivnorockovsko vez nove generacije z likom in delom zasedb sedemdesetih let (Izvir, Predmestje, September, Jutro).« (Aleš Podbrežnik, Rockline)

»Precej homogeno zastavljeno vsebino zgoščenke z desetimi skladbami krasi pestrost, ki jo je mogoče slišati “med toni”.« (Andrej Lutman, Glasna)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.