Zasedba Divje jezero s skladbo Policijska Patrulja napoveduje koncert v okviru festivala Godibodi

Divje jezero (foto: Kristjan Peljhan)

Ljubitelji jazzovske, fusion in progresivne glasbe so zagotovo seznanjeni z delom idrijske zasedbe Divje jezero, ki jo sestavljajo kitarist Aleš Golja, klaviaturist David Križaj, basist Alen Bogataj, bobnar Luka Čibej in saksofonist Tomi Peljhan. Lansko pomlad so postregli album Mestni vrvež in ga najavili z istoimensko, nadvse pomenljivo skladbo Mestni vrvež, medtem ko so kasneje v posluh ponudili še Burkino Faso. Te dni želijo s Policijsko Patruljo povabiti na koncert v okviru 9. Vseslovenskega festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi, in sicer bo ta na predgodibodijevskem malem odru Hostla Celica v torek, 24. maja.

»Skladba Policijska Patrulja ima pridih filmske glasbe iz starih policijskih filmov iz sedemdesetih let, znanih po napetih in dramatičnih zasledovanjih konvojev policijskih patrulj za nepridipravi,« je zaupljivo povedal Luka Čibej, ki je v nadaljevanju razkril tudi njen nastanek, kateremu je botroval neljub pripetljaj. »Nastopali smo namreč na enem od trgov na slovenski Obali in sredi koncerta je meščanka svoje (ne)zadovoljstvo nad “hrupom” poskušala izpovedati našemu klaviaturistu, a je ta le skomignil z rameni in nadaljeval s svojim glasbenim poslanstvom. Nekaj minut zatem se je mimo pripeljala policijska patrulja z modro sireno, ki je želela prekiniti koncert. Na srečo je organizator dogodka to uspešno preprečil in z vsemi ustreznimi dovoljenji prepričal organe k umiku.« Koncert so brez nadaljnjih prekinitev pripeljali do konca, medtem ko je neimenovana meščanka povsem nenamerno poskrbela za dobro mero navdiha, na podlagi katerega je nastala skladba Policijska Patrulja.

Glasba in aranžma: Luka Čibej

Dodatni aranžma: Aleš Golja, David Križaj

Promocijske fotografije: Kristjan Peljhan

Divje jezero: Mestni vrvež

Mestni vrvež je album, na katerem je moč zaslišati nadvse raznolike glasbene žanre, čeprav se njihovi člani le neradi opredeljujejo s takšnimi ali drugačnimi etiketami, vendar se zavedajo, da »nekako moraš umestiti glasbo, da ljudje sploh vejo, kaj jim ponujaš.« Tudi sicer jim premišljanje o namenu in pomenu glasbe ni tuje. Davidu Križaju je tako kar malce »nerodno uporabljati besedo fusion, saj ta običajno označuje glasbo, ki temelji na improvizaciji, kar naša ni. Naša je aranžmajsko precej dodelana in zato bi ji bolj ustrezala nalepka jazz-rock. Vendar v resnici nobena od teh dveh ni prava.« Kakorkoli obrnemo, prava je vedno le tista, ki vodi do srca. Njihova, polna miselnih premetank, s pomočjo katerih se skušajo izogniti glasbenim klišejem in s pomočjo katere bogatijo navidezno preprostost, je zagotovo ena tistih, ki najdejo pot do le-tega.

Izbrani odmevi strokovne javnosti o albumu Mestni vrvež zasedbe Divje jezero:

»Gre za izreden album, ki dostavlja ob Tolmincih Feedback na slovenskem prepotrebno progresivnorockovsko vez nove generacije z likom in delom zasedb sedemdesetih let (Izvir, Predmestje, September, Jutro).« (Aleš Podbrežnik, Rockline)

»Precej homogeno zastavljeno vsebino zgoščenke z desetimi skladbami krasi pestrost, ki jo je mogoče slišati med toni.« (Andrej Lutman, Glasna)

»Album Mestni vrvež je zbirka zanimivih kompozicij, ki jim v glasbenem izrazu ne manjka poguma in izvirnosti. Člani zasedbe Divje jezero že s tem albumom kažejo na odlično obvladovanje vseh elementov svoje obrti – kompozicije, aranžmaji, izvedba –, saj je vse na visoki umetniški ravni. Deset instrumentalnih kompozicij z albuma da vsakemu članu dovolj prostora, da se izrazi na kar najboljši mogoči način.« (Dragutin Matošević, Barikada)

Album Mestni vrvež je izšel 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Na Godibodi blogu preberite tudi portretni intervju s člani zasedbe Divje jezero.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.