Zasedba Divje jezero se podaja v Mestni vrvež

Divje jezero (foto: Tina Semič)

Petorica idrijskih glasbenikov – basist Alen Bogataj, bobnar Luka Čibej, kitarist Aleš Golja, klaviaturist David Križaj in saksofonist Tomi Peljhan – se je zbrala že leta 2008 in se poimenovala Divje jezero ter leto kasneje posnela istoimenski demo prvenec. V preteklih letih je zasedba pogosto zapustila svoje mestece, da bi koncertirala po večini slovenskih klubov, in se izoblikovala v prepoznavno glasbeno ime, ki ga vešče tke v temelje jazzovske, fusion in progresivne rock glasbe, s katerimi se spogleduje. Prišel je torej čas za Mestni vrvež.

Mestni vrvež je prvi singel, s katerim zasedba Divje jezero napoveduje album prav takšnega naslova. Gre za skladbo, ki se spogleduje z glasbenimi vplivi 70-ih let minulega stoletja in imeni, kot je npr. Billy Cobham. Po nekoliko razslojenem uvodu se tekom skladbe naselijo številni obrati, ki poslušalca držijo pri pozornosti, vendar se nazadnje vedno sklenejo v prepoznavno frazo, vpeto znotraj osnovne forme. Luka Čibej pove, da je »Mestni vrvež igriva skladba hitrejših ritmov z mnogimi različnimi prehodi, vzponi in padci. Kljub temu, da je instrumentalna in torej brez besedila, so melodije kot izrazite črke, ki tvorijo besede. Z njimi si lahko vsakdo, ki premore vsaj kanec domišljije, tolmači njihov pomen na svoj način.« Tekoče prehajanje iz fraze v frazo, ki si jih podajajo različni instrumenti, se podajo k spevnosti in melodičnosti, zaradi katerih se zlahka izgubimo v živahni simbiozi zvokov in podoživimo Mestni vrvež.

Divje jezero: Mestni vrvež

Združevanje različnih žanrov zasedbe Divje jezero nikakor ne omejuje, še manj obremenjuje, temveč jim prida na virtuoznosti. Instrumentalni album Mestni vrvež, kot tudi sama slika na naslovnici, ki je delo Danila Jereba, ponazarjata »ulico, ki je polna ljudi. To je nekaj, kar se dandanes ne zgodi ravno pogosto. Člani skupine prihajamo iz manjšega mesta, kjer je zelo očiten vpad obiska koncertov in drugih prireditev,« pojasnjujejo člani zasedbe in s tem razkrivajo brezbrižnost, ki jo v tem času in prostoru doživljajo mnogi mladi. A Divje jezero in njihov brezbesedni Mestni vrvež ponujata raznoliko glasbeno izkustvo, ki poslušalca oddaljuje od vsakdana in vabi k doživljanju trenutka, za katerega je potreben čas, ki si ga tako ali tako odmerjamo sami. Prav zato glasba zasedbe Divje jezero v nas obuja in prebuja mnoge odtenke razpoloženj in čustvovanj.

Avtor in aranžer skladbe Mestni vrvež: Luka Čibej

Miks skladbe Mestni vrvež: Aleš Golja

Promocijska fotografija: Tina Semič

Oblikovanje albuma Mestni vrvež: Luka Čibej

Avtor slike na platnu z naslovnice albuma Mestni vrvež: Danilo Jereb

Album Mestni vrvež izide 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>