Zasedba tAman s skladbo Golub spremlja izid albuma tAman in najavlja nastop na Drugi godbi

tAman (foto: arhiv zasedbe tAman)

Leta 1995 je skupina bosansko-hercegovskih beguncev v begunskem centru Ljubljana čutila izjemno domotožje. Da bi ga pregnala, je pričela izvajati sevdalinke in tradicionalne bosanske ljubezenske pesmi, kar je botrovalo nastanku sestava Dertum, ki je izdal koncertni album in nastopal po Sloveniji, Italiji, Hrvaški, Madžarski, Avstriji, Nemčiji in Bosni. V okrnjeni zasedbi so kasneje posneli še en album in igrali, dokler ni njihov žar pričel ugašati in je zasedba povsem prenehala z delovanjem. Devetnajst let kasneje, leta 2014, je Maida Džinić Poljak, ena izmed pevk, na pobudo svojega prijatelja okoli sebe zbrala prekaljene slovenske glasbenike, Luko Ropreta, Nina de Glerio in Jeleno Ždrale. Nastal je sestav tAman, ki se mu je po prvem koncertu pridružil še nekdanji član Dertuma, Marjan Stanić. Petčlanska zasedba tako že tretje leto zapored na spoštljiv in emotiven način poustvarja ljudske skladbe s področja bivše Jugoslavije, najpogosteje iz Bosne in Hercegovine, a tudi makedonske, srbske ter črnogorske.

Ob povodu izida albuma, poimenovanega kar tAman, zasedba ponuja v posluh skladbo Golub, tipično sevdalinko, katere poudarek je na vokalni liniji. Instrumentalna podlaga, grajena na izraziti ritmiki in izpovedujoč zgodbo, izraža melanholijo. V ospredju sta ves čas vokal in besedilo, medtem ko se v drugi del vpletejo večglasne vokalne harmonije in izredno virtuozni solistični violinski vložek, ki poustvarijo večplastnost ter razbijeta ponavljajočo se melodiko.

Glasba in besedilo: bosanska ljudska skladba

Aranžma: tAman

Promocijske fotografije: arhiv zasedbe tAman

tAman: tAman

Zasedba, ki jo radi opredeljujejo kot etno s kancem jazzovskih elementov ali celo dojemajo kot predstavnico podalpskega sevdaha, je postregla z albumom tAman, na katerem so izključno ljudske skladbe, z izjemo ponarodelih Makedonsko devojče in Ruža, katerih avtorja sta znana. Sevdalinke, ki jih Omer Pobrić označuje kot bosanske, urbane ljubezenske pesmi, nadvse pogostokrat vsebujejo »besedo aman. Skoraj vsaka sevdalinka jo premore in z njo označi vzdihovanje zaradi ljubezni. Taman pa pač pomeni pravo mero nečesa,« so člani zasedbe tAman družno povedali o nastanku svojega imena, ki ponuja v posluh tudi pravo mero etno in jazzovske glasbe.

Zasedba bo ob izidu albuma tAman nastopila na festivalu Druga godba, in sicer v soboto, 28. maja ob 16.00 uri v Klubu Cankarjevega Doma v Ljubljani.

Album tAman je izšel 24. maja 2016 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.