Zgoščenka in knjiga Pevcev in godcev iz Adlešičev v Beli Krajini

V sklopu Zbirke Sozvočja, bo predvidoma decembra, izšla nova zgoščenka ter knjiga Pevcev in godcev iz Adlešičev v Beli Krajini. Mlajše Kresnice iz Adlešičev je moč zaslediti že na prvi zgoščenki Sozvočja Slovenije.

Pričujoča zgoščenka, predstavlja današnji odsev prostovoljnega ustvarjalnega dela članov Kulturnega društva Božo Račič Adlešiči. Prepletajo se pesmi in melodije prenesene iz roda v rod, naučene po posluhu, izvedene z dušo. V Adlešičih se je gotovo po zaslugi pevk, ki so se vedno zavedale svojega kulturnega bogastva, le to prenašalo tudi na mlajše generacije.

Skupaj z zgoščenko, bo izšla tudi obsežna knjiga z naslovom”Adlêšička pisânica” , ki bo poleg obsežnega slikovnega gradiva vsebovala tudi dve zgoščenki z arhivskimi posnetki.

Sozvočja Slovenije je edinstven terensko raziskovalni projekt, odprava v prostor slovenske glasbene dediščine; med ljubitelje, pevce ljudskih pesmi in godce ljudskih plesnih viž; med tisoče Slovencev, večinoma na podeželju, ki se ob vseh praznovanjih, osebnih in skupinskih ter na pevskih vajah zberejo skupaj in zapojejo. Slovenska ljudska glasba je spomin iz davnine, odmev prostora, ki v sebi nosi različnost slovenskih pokrajin, zbirka Sozvočja Slovenije pa želi med drugim pokazati, kaj pomeni bogastvo razlik in kako pomembna je raznolikost, ne samo v kulturnem, temveč tudi v gospodarskem in političnem smislu.

Do sedaj so v Zbirki Sozvočja izšle že tri zgoščenke.

Prva zgoščenka Sozvočja Slovenije je izšla lani novembra in bila predstavljena s koncertom v Stari elektrarni v Ljubljani, na katerem je sodelovalo več kot 100 pevcev in godcev. Spomladi je v sklopu 5. festivala Godibodi izšla druga plošča v tej zbirki (Volk Folk/U prvega), novembra bomo v sklopu prvega Jesenskega Godibodija predstavili tretjo (Pevci Globoko/Tebi naj se glasi), decembra pa se obeta že četrti uspešno zaključen projekt, zgoščenke in knjiga  Kresnic iz Adlešičev.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Celinkin-e-novice, Sozvočja and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>