ZVEZDANA NOVAKOVIĆ Z NOVIM ALBUMOM »SLOVENA VOICES«

Resonirajoče petje odprtih glasov slovanskih in balkanskih kultur.

Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja. V iskanju resonirajočega petja odprtih glasov, se je podala na raziskovanje ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Sodelovala in učila se je od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belarusije, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Produkt petletnega raziskovanja je projekt “Slovena Voices”, v katerem odzvanjajo nove kompozicije ljudskih pesmi Zvezdane Novaković.

Album Slovena Voices vas bo popeljala nazaj v stari, davni, antični čas. Poje v specifični tehniki odprtih glasov, ki odzvanja ter je bogata v ornamentih in drugih posebnostih različnih slovanskih in balkanskih kultur. Včasih glas postane tradicio glasbilo, kot sta gadulka, gaida ali kaval. Sodobna klasična kompozicija je prepletena v jazzovski harmoniji, improvizacija v kombinaciji z zvokom tradicije, starodavno sreča moderno – to je bistvo Slovena Voices: odprti glasovi, pristnost in brezčasna pesem prednikov.

Na predstavitvenem koncertu, ki bo 21.12. v Cankarjevem domu/Linhartova dvorana v sklopu Glasb sveta, bo Zvezdana ob saksofonskem kvartetu LSQ, povabila tudi mojstra na kavalu Kostadina Genčeva iz Bolgarije, ter izjemne ljudske pevke, ki prihajajo iz različnih regij Bolgarije, med drugimi članice znamenitega zbora “Le Mystère Des Voix Bulgares“.Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.