Decembrsk-e-novičke Ustvarjalnega polja Celinka.si in Zavoda Godibodi

Preden se povsem posvetimo odštevanju, seštevanju, preštevanju in kar je še miselnih operacij, v katere se ujamemo v zadnjih dneh koledarskega leta, se za hip ali dva posvetimo muziki. Dobri muziki.

Na dan, ko so mnoge (a žal ne vse) mlade oči širom po Sloveniji še bolj sijale zaradi darov prvega od decembrskih dobrih mož, se je v Katedrali Kina Šiška iskrilo od dobre volje.

Na povabilo Jureta Longyke, je vsakoletni mega-projekt Vala 202, poimenovan Izštekanih 10, letos v središče postavil ustvarjalno polje Celinka.

Kapetan skoraj 50-članske zasedbe glasbenikov, Janez Dovč, je napad na – kot se je izkazalo kasneje – povsem razprodano dvorano, zasnoval na pretežno hitovskem repertoarju, čvrstem instrumentalnem jedru in preverjenih vokalnih solistih.

Skozi večer, ki je močno odmeval tudi na družabnih omrežjih, so se zgodila nepozabna sodelovanja, po njem pa je ostal občutek, da je tovrstnih snidenj mnogo, mnogo premalo. Da si jih močno žele ne le glasbeniki, pač pa predvsem obiskovalci, poslušalci, konzumenti medijskih vsebin, če hočete.

Odzivov na Izštekane Sounds of Slovenia je veliko in v čast si štejemo, da je vročica šestodecembrskega večera v Kinu Šiška omehčala tudi pregovornega kritika slovenske popularnoglasbene scene, publicista Marka Crnkoviča, ki meni, da “Longyki nekako uspeva, da iz slovenske world music naredi svetovno. Sliši se dobro. In predvsem poslušljivo. S pomočjo dovolj odprtih glasbenikov, seveda, zlasti Janeza Dovča in Boštjana Gombača ter Janija Haceta in Robija Pikla”.

No, glasbenikov, ki so krivi, da je poltretjo uro trajajoč koncert zazvenel svetovno, je mnogo več, seznam vseh lahko preberete tukaj, na istem naslovu pa je na voljo tudi posnetek spletnega prenosa koncerta.

Temu posnetku naj bi v prihodnjih mesecih sledil še konkretnejši video zapis Izštekanih 10 v postavi, podobi in zvoku ekipe Sounds of Slovenia.

Zdaj pa k razlogom, da si bomo po dobrem zapomnili tudi drugo polovico zadnjega meseca v letu 2016.

NOVI ALBUM: Mistermash / Altamira

Altamira je drugi samostojni album vsestranskega glasbenika, producenta in izvajalca Martina Štibernika – Mistermarsha.

Na njem je deset novih skladb, ki jih Mistermarsh tokrat poje v slovenskem jeziku. V avtorskem smislu je Altamira preizpraševanje, nekakšna postšansonjerska slikanica spominov, občutkov in arhetipov našega časa in kot taka nadaljevanje njegovega prvega samostojnega albuma Home (2015).
PREBERITE VEČ…


NOVO: Simona Černetič / Hitro hitro


Simona
nam tokrat predstavlja skladbo Hitro hitro, ki je nastala kot impresija decembrskega pospešenega zajemanja življenja.
Pesem, ki se po Simoninih besedah, precej razlikuje od preostalih z albuma Nedaleč stran, je bila nagrajena s prvo nagrado na mednarodnem festivalu kantavtorjev – Kantfest.
Simonin album Nedaleč stran je izšel oktobra 2016 pri Celinki.
PREBERITE VEČ…

NOVO: Aleksander Novak / Mi smo ljudje

Tudi Aleksandra Novaka je decembrsko hlastanje za hipnimi občutji sreče spodbudilo k pisanju skladbe Mi smo ljudje, drugega singla z njegovega prvenca Do dna.
PREBERITE VEČ…

NOVO: Vasko Atanasovski / Srce ma svoja pota

Novemu letu naproti nam Vasko Atanasovski predstavlja novi singl ‘Srce ma svoja pota’. Pesem o minljivosti, ljubezni, vzponih in padcih, prav vse to kar nas še posebej dotika v teh prazničnih dnevih, in naposled o upanju in veri v življenje, kar nas vzdiguje s pokončno držo v novo leto.
PREBERITE VEČ…

NAPOVEDujemo: zadnja letošnja ponovitev glasbeno-gledališke predstave TESLA

22. december 2016, ob 18.00. Cankarjev dom, Štihova dvorana
“…predstava deluje izjemno močnó in prepričljivo, zaradi čistosti umetniškega izraza pa je primerna za vse generacije, od najmlajših do najstarejših. [...] Mi pa smo gotovo lahko pred vsem svetom ponosni, da je eden od nas iznašel nov umetniški jezik in v njem izrazil sporočila, še kako pomembna za naš čas.”
dr. Andrej Detela o predstavi TESLA Janeza Dovča. (Celotna recenzija)
Vstopnice za zadnjo ponovitev predstave Tesla lahko kupite na blagajni Cankarjevega doma ali tukaj.

#nulapet za ZAVOD GODIBODI

Vsak, ki plačuje dohodnino v Sloveniji, ima vsako leto priložnost, da 0,5% svoje dohodnine nameni nevladnim organizacijam. Izbere lahko do pet organizacij in jim po svoji vesti razdeli denar, ki se sicer steka v integralni proračun.

Mi navijamo za Zavod Godibodi, ki je na seznamu nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu.

Kako mu lahko namenite svojih #nulapet?

TUKAJ lahko najdete obrazec “Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije”, nato ga odnesete ali pošljete na vaš davčni urad ali ga oddate preko spletne aplikacije eDavki.

Podatki, ki jih boste potrebovali, če boste svojih #nulapet namenili Godibodiju, so:

Zavod Godibodi,

davčna številka:26290359.

In še nekaj praktičnih napotkov, če kanite to početi preko aplikacije eDavki:

  • prijavite se v eDavke kot registriran uporabnik, za kar potrebujete veljavni certifikat,
  • po prijavi na levi strani vstopne strani izberete “dokumenti”, “nov dokument”, “dohodnina”, “zahteva za namenitev dela dohodnine kot donacije (Doh-Don)”,
  • v polje “davčna številka” upravičenca vpišete našo davčno številko, v polje pa želeni odstotek – v primeru, da boste celoten znesek namenili samo nam, to znaša 0,5%.

Hvala za vsak vaš #nulapet!

Preživite praznične dni v družbi glasbe

Radio Mondo: Ne moje ne tvoje POGLEJTE
Janez Dovč feat. Gregor Volk: Ne, ona nima žametnih oči (W. Shakespeare: Sonnet 130) POSLUŠAJTE
EL Kachon: Odpoved POGLEJTE
Mistermarsh: Veliko mesto POSLUŠAJTE
Ethnotrip: Makedonsko devojče POSLUŠAJTE
Rudi Bučar: Greva naprej POSLUŠAJTE
Bort Ross: Moja jutra POGLEJTE
Samo Budna: Včasih ne veš POSLUŠAJTE
Elabanda: Dej mi facko POGLEJTE
ZAMEE: Sayaa POSLUŠAJTE
Smaal Tokk: Profesjonalci POSLUŠAJTE
N3L: Presežna vrednost bivanja POGLEJTE
Easy: Imam pa te rad POSLUŠAJTE
Patetico: Valentina POSLUŠAJTE
Janez Dovč: Ples v nevihti POSLUŠAJTE
Adam Klemm: Kimegyek a rétre POSLUŠAJTE
Sandra Klemm: Nostalgija POGLEJTE
Goran Krmac: Pozabljena ljudstva POSLUŠAJTE


Bookmark and Share
This entry was posted in Celinkin-e-novice. Bookmark the permalink.

Comments are closed.