Adam Klemm ponuja v posluh priredbo znamenite skladbe Devojko mala

Adam Klemm (foto: Dejan Nikolič)

Sandra in Adam Klemm sta svoj dvojni etno-jazzovski album Nostalgija, ki je maja izšel pri Ustvarjalnem polju Celinka.si, najavila z istoimensko skladbo Nostalgija, Sandrino avtorsko skladbo. Album sta doslej uspešno predstavila na živem odru v okviru pofestivalskega koncerta 8. Festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi in pred tem, premierno, v klubu Zoo v Ljubljani.

Pred ležernostjo in svobodnostjo, ki ju prinaša poletje, priznani saksofonist, sicer član Big Banda RTV Slovenija, Adam Klemm, poslušalcem podarja v posluh lastno interpretacijo znamenite skladbe Darka Kraljića, ene najlegendarnejših skladb na območju bivše Jugoslavije, Devojko mala. Adam je o sami priredbi povedal, da »dobra melodija nikoli ne zastara. Zaigrana na naš način, spoštljivo do izvirnika, pa je postala že takorekoč naš jazzovski standard.«

Da je temu res tako, se lahko prepričate ob poslušanju, kjer boste med instrumenti, značilnimi za jazzovske sestave, zaslišali tudi instrumentalno podporo češkega cimbalista Juro Wajdo, ki skladbi prida povsem drugo dimenzijo. Že v prvih taktih nemudoma prepoznamo osrednjo melodijo tega evergrina, ki se prevesi v energičen in razigran Adamov solistični vložek, kjer se meje zabrišejo, medtem ko kitarski vložek Vukašina Miškovića predstavlja nekakšen most med enim in drugim delom, da bi se glasbeniki na koncu vendar vrnili k osrednji melodiji in nas presenetili še z enim obratom.

Dvojni album Nostalgija prinaša Adamovo zgoščenko s povečini tradicionalnimi madžarskimi pesmimi in Sandrino s starogradskimi pesmimi ter sevdalinkami, ki je obarvan vokalno. Adam je o albumu, ki ga je aranžiral v celoti, povedal, da so ga »osebno tu najbolj potegnile harmonije. Kako bi nekaj spremenil na način, da ohranim bistvo, saj nisem želel avandgardnosti, a da bi bilo vendar zanimivo. Kot začimba. Dobro jed ne smeš uničiti s preveč začimbami ali v madžarski paprikaš dati curry, saj se vse izgubi.«

Zdi se, da je instrumentalna skladba Devojko mala več kot prikladna za vroče poletne dni, polne vetra v laseh in radosti v očeh.

Glasba skladbe Devojko mala: Darko Kraljić
Priredba skladbe Devojko mala: Adam Klemm
Promocijske fotografije: Dejan Nikolič

Na Godibodi blogu preberite tudi intervju s Sandro in Adamom Klemm ali recenzijo albuma Nostalgija na portaloma Jazzetna in Rockline.

Album Nostalgija je izšel 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.