IZBRANI JESENSKI PLODOVI – 2011 (PR)

Izšla je nova promocijska kompilacija glasbene zadruge Celinka na kateri  z veliko dozo ponosa predstavljamo izbor Celinkinih jesenskih plodov.

01. Bilbi – Iskrice (Drobne slike, Celinka maj 2011)
Z novim singlom ‘Iskrice’ nas Bilbi počasi pripravlja za mrzle dni, ki so pred nami. V času ko se dnevi krajšajo in noči daljšajo se je najbolj prijetno stiskati k svoji pravi ljubezni. A najti jo ni tako enostavno. Včasih iskrica enostavno ne preskoči. ‘Iskrice’ je tretji single z uspešnega albuma Drobne slike, ki ga je Bilbi letos maja objavila pri založbi Celinka. Novi videospot, ki je tudi tokrat nastal pod režijsko taktirko Jureta Plešca pa bo kmalu ugledal luč sveta! V temnih dneh pred novim letom bo Bilbi skrbela zato, da bodo iskrice letele povsod!

Iskrice – Bilbi
Glasba: Maja Pihler Stermecki, Gregor Stermecki
Besedilo: Maja Pihler Stermecki, Gregor Stermecki
Aranžma: Maja Pihler Stermecki, Gregor Stermecki, Bilbi bend, Teodor Amanović Toš

(Povezava na album)

02. Nula Kelvina – Možgani na paši (Možgani na paši, Celinka november 2011)
Nova slovenska skupina Nula Kelvina je pred kratkim objavila svoj prvi single ‘Možgani na paši’ in uspešno začela pohod do vrha slovenskih radijskih lestvic. Single je napoved za istoimenski prvenec, ki bo novembra izšel pri založbi Celinka. Nula Kelvina sicer sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki jih je bilo možno videti in slišati v različnih znanih in manj znanih postavah. Na plošči bo poleg singla objavljenih še 9 novih avtorskih skladb, ki imajo skupno to, da pripovedujejo zgodbe nekje med intimnim in družbenim, kakor to v glavnem poskušajo početi mnogi v popularni glasbi. Nula Kelvina pa običajno čustveno usmerjenost večne tematike kot je ljubezen pogosto nepričakovano obrnejo v svojo – provokativno in duhovito – smer. »…ker so danes taki časi , da se ti ne zmeša le, če možgani so na paši.«

Možgani na paši – Nula Kelvina
Glasba: Marko Boh
Besedilo: Marko Boh
Aranžma: Klemen Kotar, Jure Rozman

(Povezava na ustvarjalce)

03. Papir – Nič mi ni (Po viharju, Celinka november 2010)
Skoraj leto dni po izdaji plošče Po viharju se je Papir pretekli petek, 21. oktobra, z nastopom v ljubljanskem Sputniku poslovil od ene svojih pevk, Maje Keuc. Pridružujemo se željam, da bo Maja še naprej uspešno ustvarjala in nastopala s svojim projektom. Tudi člani Papirja bodo nadaljevali svojo uspešno glasbeno pot in se že pripravljajo na nove glasbene podvige. Še pred novim letom tako od njih lahko pričakujemo nov videospot, ki bo, kot se za letni čas spodobi, rahlo praznično obarvan. Do takrat pa v spomin na čudovito sodelovanje z Majo še enkrat: Nič mi ni.

Papir – Nič mi ni
Glasba: Gregor Stermecki
Besedilo: Rok Vilčnik
Aranžma: Sebastijan Duh

(Povezava na album)

04. Katja Koren – Balada (Veš, kaj mislim, Celinka november 2011)
Med mladimi slovenskimi pevkami trenutnega obdobja nedvomno zelo izstopa energična, talentirana Katja Koren. Katja ima izjemen, šolan vokal, in pravo avtorsko žilico, saj je za svoj prvenec sama napisala vsa besedila in tudi glasbo za nekatere skladbe. Njena besedila so optimistična, preprosta in pripovedujejo o večnih temah vsakodnevnega življenja: ljubezen, hrepenenje, strast. Katja zapoje to, kar misli in čuti. S tem želi izkoristiti moč pesmi in dati ljudem pozitivno energijo. Deset avtorskih pop skladb s pridihom funka in jazza bo objavila na zgoščenki ‘Veš, kaj mislim’, ki bo novembra izšla pri založbi Celinka.
Drugi single s prihajajoče plošče je, kot že naslov skladbe pove, balada. Govori pa o tem, da je na življenje potrebno gledati pozitivno in da smo ljudje bitja, ki čutimo, dajemo in se lahko zavedamo vsega lepega, če si to le dovolimo.
Balada  – Katja Koren
Glasba: Marko Črnčec
Besedilo: Katja Koren
Aranžma: Katja Koren, Marko Črnčeč

05. Jure Ivanušič & NORDunk – Naslednji (Srce v kovčku, Celinka november 2011)
Tudi Jure Ivanušič in skupina NORDunk s singlom ‘Naslednji (Au suivand)’  najavljajo izid CD plošče, ki bo izšla meseca novembra pri založbi Celinka. Na zgoščenki bo 16 skladb svetovnega belgijskega umetnika Jacquesa Brela. Jure Ivanušič je Brelove skladbe prevedel v slovenščino in jih z odličnim tekstom povezal v enourno glasbeno gledališko dogajanje, v katerem  spoznamo življenje Jacquesa Brela. Skupaj s skupino NORDunk pa skladbe tudi preoblekel v novo zvočno podobo, ki jo lahko slišimo na prihajajoči zgoščenki ‘Srce v kovčku’. Celotna izvedba predstave in promocija zgoščenke bo v soboto, 12. novembra 2011 ob 20.00 uri v Lutkovnem gledališču Maribor. Vabljeni!

Naslednji – Jure Ivanušič & NORDunk
Glasba: Jacques Brel
Besedilo: Jacques Brel / prevod: Jure Ivanušič

06. Marko Grobler – Včerajšnji dan (Iz dneva v dan, Celinka april 2011)
Mariborski kantavtor Marko Grobler je zagotovo naredil eno najlepših plošč letošnjega leta. Na plošči ‘Iz dneva v dan’ pripoveduje zgodbe iz vsakodnevnega življenja na svoj edinstven, hudomušen način. Poleg lastnih avtorskih besedil je uglasbil tudi besedila znanih slovenskih umetnikov  kot so Feri Lainšček, Gregor Preac, in Bojana Kunst. Zadnja je tudi avtorica besedila novega singla ‘Včerajšnji dan’.


Včerajšnji dan – Marko Grobler
Glasba: Marko Grobler
Besedilo: Bojana Kunst
Aranžma: Simon Šimat

(Povezava na album)

07. Samo Budna – Sončna hiša (tbc)
To ‘nenavadno balado’ kot Samo Budna sam opisuje svoj zadnji single ‘Sončna hiša’ smo vam poslali že takoj po prejetju strokovne nagrade za mladega obetavnega avtorja oz. izvajalca na letošnji Slovenski popevki. ‘Sončna hiša’ je drugi single s prihajajoče druge samostojne plošče, ki jo Samo namerava naslednjo spomlad objaviti pod okriljem založbe Celinka.
Besedilo za novo skladbo je prispeval Feri Lainšček s katero je Samo Budna sodeloval že pri prvi samostojni plošči ‘Manj je več’ (Sedvex, 2009), avtor glasbe pa je Samo Budna sam. Tudi tokrat je skladba nastala pod producentskim vodstvom tandema Krešimirja Tomca in Marca Grabberja, ki bo imel v rokah produkcijske vajeti celotne nove plošče.
Sončna hiša – Samo Budna
Glasba: Samo Budna
Besedilo: Feri Lainšček
Aranžma: Krešimir Tomec, Marco Grabber, Samo Budna

08. Robert Jukič – Trese se trese – v živo iz Stare elektrarne (Dobrote iz skrinje zarote, Celinka april 2011)
Po uspehu studijske verzije ‘Trese se trese’ Robert Jukič predstavlja še koncertno verzijo v izvedbi: Robert Jukič in Kramp (Metod Banko – glas; Robert Jukič – kitara, glas; Andraž Mazi – kitara, glas; Sergej Ranđelović Runjoe – boben, glas). ‘Trese se trese – v živo’ je bila posneta na letošnjem festivalu Godibodi med promocijskim koncertom ob izidu plošče ‘Dobrote iz skrinje zarote’ (Celinka, 2011). Za zvok in snemanje koncerta je skrbel Jernej Černalogar – Jero, končna zvočna podoba je delo Saše Lušića. Mp3 in avdio datoteki obeh verzij skladbe bosta od 31.10. brezplačno na voljo vsem na spletnem mestu http://www.robertjukic.com/dobrote/ZA_VID_IN_SLUH.html


Trese se trese – Robert Jukič & Kramp
Glasba: Robert Jukič
Besedilo: Robert Jukič
Aranžma: Robert Jukič

(Povezava na album)

09. Mateja Starič – Neberemed (tbc)
Je pevka in skladateljica, veliko dela glasbo za filme in gledališče. Kot pevka se je v preteklosti predstavila s portugalskim fadom, nedavno pa tudi z novim projektom Mateja Starič in Prototipi.  Z zasedbo izvrstnih glasbenikov in dobrih tipov izvajajo njeno avtorsko glasbo in besedila.
Glavno vlogo v njeni novi skladbi ima čebelji samec…ali kot bi v šali rekli po madžarsko: ‘Neberemed’.

Glasba in besedilo: Mateja Staričn                                                                                     Aranžma: Mateja Starič & PROTOTIPI                                                                                      Davor Klarič: klaviature
Andraž Mazi: kitare, banjo
Jošt Drašler: kontrabas
Sergej Ranđelović – Runjoe: bobni


10. Klarisa Jovanović & Della segodba -Pod oknom (Od ljubezni, Celinka november 2011)
Med vsemi novembrskimi glasbenimi izdajami je zagotovo ena najbolj zanimivih nova avtorska plošča Klarise Jovanović, tokrat skupaj s skupino Della segodba. Glasbenica, pesnica in prevajalka leposlovja Klarisa Jovanović je na slovenskem glasbenem prizorišču navzoča že več kot dvajset let. V tem času je objavila več zanimivih projektov, ki so nastali v sodelovanju z izjemnimi glasbeniki in avtorji. Nova plošča ‘Od ljubezni’ pa je po dolgih desetih letih spet prva avtorska plošča za odrasle. Začela je nastajati pred dvema letoma in je med drugimi plod sodelovanja z Gregorjem Stermeckim, ki je uglasbil večino pesmi. Prvi single s plošče je ‘Pod oknom’ z besedilom Prešernovega nagrajenca za književnost/poezijo Milana Vincetiča.

Pok oknom – Klarisa Jovanović & Della segodba
Glasba: Gregor Stermecki
Besedilo: Milan Vincetič
Aranžma: Klarisa Jovanović, Vasko Atanasovski, Matija Krivec, Luka Ropret, Nino Mureškič

11. Jazoo – V sebi (Are you still there?, Celinka november 2011)
Skupina Jazoo že več kot desetletje ustvarja odlično, večinoma inštrumentalno, glasbo, ki je po besedah članov skupine čisto neobremenjena z žanri in je zmes jazza, etna, ambientala…Doslej so objavili tri plošče v tujini, zato so njihova besedila večinoma v angleščini. Tudi na novi plošči, ki izide pri založbi Celinka, je tako, vendar so za prvi single posneli tudi slovensko različico ‘V sebi’. Aktualna 5-članska zasedba, ki jo sestavljajo Enos Kugler (bobni), Nejc Haberman (bass), Stare Katja (flavta, vokal, tolkala), Matjaž Mlakar (saksofoni, flavta, vokal), in Tomaž Pačnik (klaviature, harmonika, elektronika), bo ploščo predpremierno predstavila  17. novembra na Ravnah na Koroškem v okviru jazz abonmaja (Kompleks).
V sebi – Jazoo
Glasba: Tomaž Pačnik, Matjaž Mlakar, Katja Stare, Nejc Haberman, Enos Kugler
Besedilo: Katja Stare
Aranžma: Tomaž Pačnik, Matjaž Mlakar, Katja Stare, Nejc Haberman, Enos Kugler


12. Manouche – Kje si lubi? (tbc)
Skladba ‘Kje si lubi?’ pravzaprav ne potrebuje več nobenih spremnih besed, saj je ravno ta skladba s katero se je skupina Manouche letos prvič predstavila širši javnosti, postala ena največjih uspešnic letošnjega poletja. Skupina, ki črpa navdih od velikana svetovnega swinga Djanga Reinhardta, ravno te dni v studiu pili zadnje podrobnosti novega singla, ki ga bomo kajpak kmalu predstavili. Ni dvoma, da nas bodo Manouche, ki ga sestavljajo Robert Pikl, Marco Grabber, Luka Ipavec, sestre Trobec in Krešimir Tomec ponovno spravil na noge. Žal pa je potrebno še malo počakati!

Kje si lubi? – Manouche
Glasba: Robert Pikl, Marco Grabber
Besedilo: Robert Pikl
Aranžma: Robert Pikl, Marco Grabber

(Povezava na ustvarjalce)

13. Sounds of Slovenia – Lepa Vida – radioedit
Gre za multimedijski spektakel, ki združuje skupino vrhunskih glasbenic in glasbenikov, ki so že uveljavljeni solisti, a hkrati igrajo in pojejo v različnih prepoznavnih zasedbah (Katalena, Magnifico, Siddharta, Elevators, Jararaja, Fake Orchestra, Brina, Katice, Big Band RTV Slovenija itd.).  Projekt pod umetniškim vodstvom harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča predstavlja slovensko ljudsko izročilo v sodobnih in živih priredbah. S projektom želijo sodelujoči poudariti pomen in bogastvo kulturne raznolikosti ter hkrati celovitosti sveta. Brina Vogelnik je priznana pevka, lutkarica, oblikovalka in animatorka. Že vrsto let raziskuje slovenske ljudske pesmi, ki jih interpretira na svojstven način. Ljudske pesmi je pela v skupinah Šišenska bajka ter String.si, mednarodni uspeh pa požela s skupino Brina, s katero je posnela dve kritiško odmevni plošči in ju uspešno predstavila na številnih world music festivalih v Evropi in po svetu. Ravno v teh dneh pa bo pri založbi DruGod luč sveta ugledala njena tretja plošča Slečena koža.
Lepa Vida – Sounds of Slovenia
Glasba: Ljudska, B. Vogelnik, J. Dovč
Besedilo: Ljudska
Aranžma: R. Pikl, S. Randjelović, J. Dovč, M. Simić

(Povezava na ustvarjalce)

14. Jararaja – Kite (Od srede do torka, Celinka 2010)
Ob vesti, da je preminil slovenski pesnik, esejist, prevajalec in urednik Tone Pavček, se je tudi glasbena skupina Jararaja odločila pokloniti se srčnemu poetu. Skladba Kite, ki jo je Jararaja lani izdala na svojem drugem albumu, je namreč nastala na besedilo pesmi preminulega pesnika. Avtorica melodije in priredbe je priznana slovenska skladateljica in jazz pianistka Kaja Draksler. Tonetu Pavčku se s tem še enkrat simbolično zahvaljujemo, da nam je dovolil uglasbitev in izvajanje njegove pesmi, kakor tudi za njegov tedanji hudomušni namig, naj dekleta čimvečkrat pocukamo za kite.

Kite – Jararaja
Glasba: Kaja Draksler
Besedilo: Tone Pavček
Aranžma: Kaja Draksler

(Povezava na album)

Kontakt za dodatne informacije:
Založba, info@celinka.si, 041-600 783
Promocija, chantal.vanmourik@celinka.si, 031-771 223

Celinka, jesen 2011

Bookmark and Share
This entry was posted in PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.