Šaltinka Rudija Bučarja

Rudi Bučar (foto: Bojan Stepančič)

Rudi Bučar je zadnje tedne vzbujal pozornost s skladbo Izola, ki jo je napisal za nogometni klub Izola, a je pred kratkim obdobje napetosti sklenil z nastopom na EMI, kjer se je predstavil s skladbo Šaltinka. Ta ga je popeljala v superfinale slovenskega izbora za pesem Evrovizije.

Skladbo Šaltinka je na povabilo organizatorjev predstavil na EMI in jo aranžiral za klavir, metronom, činele in glas. Skladbo »sestavljajo elementi istrske ljudske glasbe tako v besedilnem smislu kot tudi kar se lestvice in izbire instrumentov tiče. Sočasno so vanjo vpete primesi balkanskega ritma in italijanskega kabareja. Skratka, gre za zelo energično skladbo,« pove Rudi, ki se je uvrstil v superfinale EME in dosegel častno drugo mesto. Šaltinka je sicer izpeljanka iz besede šaltin, ki je istrski ples oz. poskočnica, a je v tretjem delu skladbe moč zaslišati tudi tradicionalno istrsko vokalizo “trajna nina nena”.

K zvočni bogatosti Šaltinke (besedilo, glasba in aranžma: Rudi Bučar) so doprinesli številni izvrstni slovenski glasbeniki, kot so Janez Dovč (harmonika), Goran Krmac (tuba, spremljevalni glas), Robert Pikl (kitare, charango, spremljevalni glas), Anže Langus Petrovič (kontrabas, spremljevalni glas), Jure Rozman (bobni, tolkala, spremljevalni glas), Mitja Bobič (trobenta, spremljevalni glas), Goran Farkaš (istrske dude, spremljevalni glas) in Lean Kozlar ter Tomaž Boškin (oba spremljevalni glas), medtem ko je Gaber Radojevič poskrbel za produkcijo.

Šaltinka se nahaja na dvojnem albumu Konǝc, ki si tako kot predhodni projekti Rudija Bučarja, prizadeva za ohranjanje ljudske istrske glasbene zapuščine. Gre za skupek folk skladb, med katerimi so v zadnjih letih mnoge že našle pot do občinstva tako v obliki singlov kot tudi v živih izvedbah na koncertnih odrih. Album vključuje skladbe Šaltinka z letošnje EME, skladbo Ti, s katero je zmagal na Slovenski popevki 2014 in Sen znala jes, zmagovalko z Melodij morja in sonca 2014. Poleg avtorskih skladb je na zgoščenki še nekaj priredb istrskih ljudskih napevov, medtem ko druga zgoščenka zajema a capella skladbe v istem slogu, ki so v preteklem letu že izšle na albumu Kantajmo, katerega izvajalci so člani zasedbe Kvartet 7 Plus. Album je oblikoval Boyan Ceglar iz Studia Procenta.

Album Konǝc je izšel 2. marca pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in PR. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>