Sandra Klemm predstavlja videospot Nostalgija z istoimenskega albuma

Sandra Klemm

Dvojni etno-jazzovski album Nostalgija Sandre in Adama Klemm, na kateremu sta združila starogradske pesmi, sevdalinke in madžarske ljudske pesmi, pospremljene z nekaj avtorskimi skladbami, je izšel že letošnjo pomlad. Tekom poletja sta ga predstavila v širšem programu Festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi, na Jazz Kampu v Kranju in drugje, da pa bi spomini na tople večere trajali še nekoliko dlje, ponujata na ogled videospot za skladbo Nostalgija, s katero sta album tudi najavila.

Nostalgija je edina avtorska skladba na Sandrinem delu albuma in Sandra Klemm pove, da je »nastala že pred leti, a sem jo za to priložnost nekoliko predrugačila. Gre za ljubezensko skladbo, ki jo izvajam ob spremljavi kitarista Vukašina Miškovića, s katerim sva o njej izmenjala le nekaj besed, nakar sva odšla v studio in jo posnela. Povsem spontano.« Skladbo odlikuje izredna spevnost, ki v poslušalcu vzbudi občutja odmaknjenosti od težkega vsakdana, medtem ko je zaradi spremljave Vukašina Miškovića na kitari navkljub hrvaškemu besedilu mogoče potegniti nekaj vzporednic z brazilsko glasbo, še posebno zaradi obratov in premorov, ki skladbo razdelijo na več delov.

Za režijo in snemanje videospota je poskrbel režiser, znan pod umetniškim imenom Komandant Adam. Kadre prevevajo nostalgična občutja in poletna svežina, nadgrajena z brezskrbnostjo in hrepenenjem, kar se odraža tudi v neprestanem bežnem srečevanju Sandre in Vukašina, ki se na koncu najdeta ob sončnem zahodu. »Želeli smo ujeti nostalgični utrinek Novega Sada, zato smo snemali poleg Donave in v starem mestnem jedru Petrovaradin, kjer je tudi trdnjava,« pove Sandra in doda, da je bistvo skladbe »prva ljubezen, ki se nenehno vrača skozi nostalgične trenutke v sedanjost.« Zaradi kadrov, ki prehajajo iz barvnih v črnobele, bi lahko dodali, da se iz preteklega v sedanji čas preobraža tudi Novi Sad in gledalcu razkriva svoje znamenitosti.

Glasba, besedilo in aranžma skladbe Nostalgija: Sandra Klemm

Režiser videospota: Komandant Adam

Promocijske fotografije: Komandant Adam

Sandra in Adam Klemm: Nostalgija

Dvojni album Nostalgija Sandre Klemm, ki je doslej delovala pod imenom Sendi in v 90-ih letih prepevala mnoge uspešnice, ter Adama Klemma, sicer člana Big Banda RTV Slovenije, je razdeljen v dve celoti. Na eni Sandra prepevala sevdalinke in starogradske pesmi, katere razbije avtorska Nostalgija, medtem ko je druga zgoščenka instrumentalna. V ta namen je Adam aranžiral madžarske narodne pesmi, s katerimi je odraščal, in pridal dve avtorski skladbi češkega cimbalista Jure Wajda ter eno lastno. Dvojni album Nostalgija se zaključi s tradicionalno madžarsko skladbo Kimegyek a rétre, v kateri Katalin Hardi Klemm poje v avtentičnem arhaičnem načinu, s čimer hrepenenje po starih časih še dodatno poudari.

Na Godibodi blogu preberite tudi intervju s Sandro in Adamom Klem.

Album Nostalgija je izšel 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.