Teo Collori s skladbo Chase predstavlja album Hot Club Piran

Teo Collori: Hot Club Piran

Kitarist Teo Collori je pred dvema letoma skupaj z vokalistom Metodom Bankom predstavil album Pesem o morju, na katerega sta vključila poezijo slovenskih in drugih pesnikov, kot so Janez Ramoveš, Marko Matičetov, Reiner Maria Rilke, Miroslov Holub in drugi. A če je ta projekt pri poslušalstvu vzbudil občutja nežnosti in sanjavosti, se je Teo Collori tokrat podal v nekoliko drugačen, živahnejši svet.

Jean “Django” Reinhardt je na začetku dvajsetega stoletja izumil glasbeni žanr, imenovan gipsy swing, zaradi korenin, ki segajo predvsem v Francijo, imenovan tudi jazz manouche. Žanr odlikujejo igrivost, poslušljivost in virtuoznost, zaradi česar se je ohranil vse do danes. Opisano razkriva že sam naslov Hot Club Piran. Teo Collori verjame, da je album drugačen od sorodnih projektov, saj »je zanimiv predvsem zaradi tega, ker so na njem vse pesmi avtorske. Večina tovrstnih projektov je namreč usmerjena predvsem v reinterpretacijo Djangovih pesmi.«

Tudi skladba Chase, ki spremlja izid albuma Hot Club Piran, temelji na značilnem kitarskem “gipsy” ritmičnem vzorcu, nad katerim se sprva prepletata klarinet in kitara. Ta se krade med melodično in ritmično linijo, da bi dialog kasneje prepustila violini in klarinetu ter postregla z zavojem, ki nazadnje znova pripelje do izhodišča, medtem ko kitara v osrednjem delu prevzame vodilno vlogo in jo zatem vešče preda naprej (ali nazaj) klarinetu. Teo Collori s skladbo Chase in albumom Hot Club Piran dokazuje, da je gipsy swing tudi danes še kako živ.

Avtor glasbe in aranžmaja skladbe Chase: Teo Collori

Mednarodni zasedbi Momento Cigano v sestavi običajnih “gipsy swing” instrumetalistov, violinista Matije Krečiča, basista Nicole Burbona, klarinetista Mateja Kužela in kitarista Maura Freschija, ki spremlja Tea Collorija, kitarista in avtorja kompozicij, so se pridružili tudi gostje Lenart Krečič na sopranskem saksofonu, Klemen Bračko na violini in Tilen Artač na violončelu. Za produkcijo albuma sta poskrbela Sašo Fajon in Benjamin Bukovič.

Sveži različici gipsy swinga je torej moč prisluhniti na albumu Hot Club Piran tako v kompozicijskem kot zvokovnem smislu, medtem ko se dodatna globina skriva v snemanju v živo, brez nasnemavanja, zaradi česar poslušalec dobi občutek, da se nahaja v sobi, v kateri nastopajoči pravkar ubirajo prste po instrumentih.

Album Hot Club Piran je izšel septembra 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.