Sozvočja Slovenije – Bistrške škuorke – 17.01.2011

Bistrške škuorke so:                                                                                                                         Tanja Jenko, Jride Mršnik Poljšak, Mojca Klanšček, Kristina Boštjančič

Bistrške škuorke

Bistrške škuorke pojejo stare pesmi samo iz krajev, od koder so doma in iz bližnje okolice in sicer na neprirejen in nestiliziran način. V ušesih /in srcu/ jim je ostal duh glasbenega izročila, petje pa  obnavljajo na podlagi lastnih terenskih zbiranj pri domačinkah in domačinih.

snemanje

Poznajo in družijo se že od otroških let, v  vrtcu, potem v šoli. Ostale so prijateljice.
Kot pevska skupina pa delujejo že šestnajst let. Sprva jih je bilo šest, pozneje so ostale samo še štiri. Po poklicu so športnica, profesorica, ekonomistka in pravnica.
Pojejo triglasno in ne po notah ampak na podlagi ustnega izročila starejših. Ohranjajo pristno domače, nezborovsko petje. Glasovi pevk so medsebojno dobro uglašeni, gosti, krepki, zemeljski. Pojejo brez umetniškega vodje.


Pravijo, da so se v začetku kar  dve leti prizadevale in dokazovale, da je petje ljudskih pesmi enako zapleteno in odgovorno ter da ima enako težo kot zborovsko petje in da med tema dvema podobnima ljubiteljskima dejavnostima ne sme biti razlik ali zapostavljanja.
Ime skupine – Bistrške škuorke – je nastalo iz starega ljudskega običaja, povezanega s »škorci«, oziroma »okrajki«. To so odrezki hloda, ki so se med drugim uporabljali pri starem ljudskem običaju, ki je potekal ob pustu. Takrat so fantje več škorcev, zbitih v verigo, vlekli po vasi in se ustavljali ob hišah, kjer so prebivala samska dekleta, ter jim v zameno za fanta ali samo za srečo, da bi ga prej dobile, dali »škorc«.
Prepevajo v pražnih ali delovnih kostumih, narejenih po modelih, kot so jih nosile njihove prababice na začetku 20. stoletja v okolici Ilirske Bistrice.

Pevke v kostumih (foto: iz osebnega arhiva pevk)

)

Pevke v kostumih (foto: iz osebnega arhiva pevk)

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>