Sozvočja Slovenije – Domači pevci iz Lokovca – 14.03., Kromberk

Domači pevci iz Lokovca so  družba dveh poročenih parov, rojenih v Lokovcu, vasi na Banjški planoti nad Čepovanom.V 245 hišah Lokovca je bilo včasih kar 160 kovačev, ki so izdelovali razno kmetijsko orodje, orodje za obrtnike, vinogradnike in podobno. Vaščani  so ob delu in vaških posvetnih ali religioznih praznikih radi prepevali.


Pevci so prepevali za mizo, ki je stara več kot sto let.

Orodje za striženje ovac.

Kavni mlinček narejen iz granate.

Nekaj starih ljudskih pesmi od svojih staršev in sorodnikov so do danes ohranili domači pevci, ki jih je k bolj zavzetemu pevskemu druženju spodbudila pevka Ljoba Jenče, ko je v domačem kraju svoje mame snemala pesmi pri Marti Povšičevi. Danes oba pevska para sicer stanujeta v dolini na obrobju Nove Gorice , oziroma v bližnji vasi Bilje, vendar se redno in veliko vračata v domači Lokovec, poln spominov  na nekdanje življenje. Obujajo jih tudi v pesmih: o mladih fantih, ki so morali za več let k vojakom, o  »ahtanju« mrliča na domu in izdelovanju vencev za pogreb, o fantovskih navadah in dogodivščinah, ali o godu Sv.Petra in Pavla ( 29.junij), ko se ob procesiji čez travnike in okoli vaške cerkve poje za Lokovec značilna nabožna pesem Na poljci, na poljci, ena hišca stoji.

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>