Sozvočja Slovenije – Doroteja Feguš – 2.2.2011

Doroteja Feguš, Igra na žveglo – enko, ki jo je dobila od Izidorja Cafute, enega zadnjih godcev na haloško leseno piščal žveglo.

Jože Vidovič ( po njegovi pripovedi) – izdelovalec žvegel že peto leto. Spodbudo za to je dobil z Radia Ptuj. Prej je žvegle izdeloval Izidor Cafuta, ki je tudi nekaj malega igral, on sam pa ne zna igrati, zato je povabil Dorotejo Feguš, šolano glasbenico, da preiskusi izdelane žvegle, če se oglašajo.  Načrt žvegle je po zbranih podatkih s  starih papirjev, zbranih po haloških bregovih, Trdobojcih in Lupstavu, sam naredil, zaenkrat je izdelal same sedmice, načrtuje pa, da bo izdeloval vse velikosti do devetke, ki je sicer v dveh delih. Največkrat se uporabljajo trojke, šestice in sedmice. Žvegla ima tudi drugo ime »stranščica«, ker se jo igra kot prečno flavto. Je izdelana iz slivovega / hruškovega/ lesa, zdaj jo stružijo, prej izdolbli cev ročno. Uglasi se s plutovinastim zamaškom.

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>