Sozvočja Slovenije – Družina Erčulj, Ančka Lazar – 06.03.2011, Zagorica

V vasi Zagorica na Dobrepolju na Dolenjskem je že več desetletij  pravo pevsko gnezdo. V njem prepoznavamo najstarejše pevce, ki jih danes pomnimo le še bežno in imamo le nekaj drobnih posnetkov njihovega petja, potem starejše pevce in pevke, ki so ohranili to bogato dobrepoljsko ustno izročilo do današnjih pevcev, ki še naprej skrbijo, da  se pevsko izročilo prenaša spontano  na  najmlajši rod. Družina Kralj je močno zaznamovala to pevsko tradicijo. Iz nje je zrasla znana fantovska pevska skupina Zagoriški fantje, ki danes šteje čez 60 let pevskega druženja. Peli pa so vsi, tudi žene, matere, otroci.


K temu je v veliki meri pripomogla neutrudna Ančka Lazar, Vintarjeva Anica, tudi iz družine Kralj. V spominu ohranja številne stare ljudske napeve, ki jih pomni od svoje matere in stare mame,  tudi zgodbe, dogodke in vse, kar se je dogajalo v  skromnem, a duhovno bogatem življenju  Dobrepoljcev v 20.stoletju. Gospa Ančka je velik del svojega znanja prenesla na najmlajši rod. Kot pevko in kot pripovedovalko jo poznajo najmlajši v vrtcu, pa tudi otroci v videmski osnovni šoli. Ančka Lazar je ena redkih, če ne edina ljudska pevka, ki je po ustnem izročilu ohranila živo eno najstarejših balad pri nas, balado o mrtvem ženinu.

Ančka Lazar

Zagoriški pevci, Zagoriški fantje in Ančka Lazarjeva imajo ohranjenih tudi veliko število zvočnih posnetkov ljudskih pesmi v arhivu Radia Slovenija in Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU v Ljubljani. Njihovo petje se med drugim lahko posluša na samostojni kaseti in zgoščenki

Ko zbrani gremo vsi skoz vas,  iz leta 1998 ( izid  sta omogočila Občina in Kulturno društvo Dobrepolje ) ter na drugih kasetah in zgoščenkah. Pevci iz Zagorice so bili redni gostje več kot dvajsetih radijskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter mnogih koncertov in prireditev. Zagoriški fantje, pri katerih je desetletja pel Ivan Kralj, Vintarjev Ivan, brat Ančke Lazarjeve, so prejemniki Evropske nagrade za ljudsko umetnost. V tej skupini še poje Ivanov in Ančkin nečak  Alojz Erčulj, glava družine Erčulj.

Hči Ana in oče Alojz.

Pri Primožičevih v Zagorici, kjer stanuje ta osemčlanska družina Erčulj, vsi pojejo, najbolj zavzeto pa oče, Lojz Erčulj, njegova žena Darja ter hčere Ana, Lucija, obe študentki, prva absolventka muzikologije in sociologije kulture, druga študentka medicine, nadalje Zala, učenka 7.razreda osnovne šole in osemletna Klara, učenka 2.razreda osnovne šole. Triletna Doroteja pa jih za zdaj posluša. Vse se tudi glasbeno izobražujejo, a kljub temu ubrano pojejo po ustnem izročilu ohranjene ljudske pesmi, ki so doma na Dobrepolju.

Osemletna Klara.

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>