Sozvočja Slovenije – Jože Režek – 19.01.2011 – OŠ Majšperk

Pot nas je peljala na Štajerski konec, natančneje v Majšprek, kjer nas je pričakal gospod Jože Režek, ki na OŠ Majšprek poučuje fiziko in tehniko.  Z izdelovanjem trstenk se ukvarja že 20 let. Tedaj so nastale njegove prve trstenke, ki jih še hrani in nanje rad zaigra.

Jože Režek med igranjem na trstenke.

Trstenke so avtohtono ljudsko glasbilo Haloz različnih velikosti, na katere so pevske melodije velikokrat igrali pastirji na paši, ali pa so godci igrali  sebi v veselje, kajti zvok trstenk ni močan, zato ni najbolj primeren za plesno glasbo. Izdelane so iz naravnih snovi: trstike, lesa, bombažne vrvice in čebeljega voska. Premazane so z belim jedilnim oljem. Uglasijo se s položajem voščenega čepka.

Zbirka trstenk, ki jih je izdelal Jože.

Na trstenke se igra tako, da se z ustnicami dotaknemo cevke in s curkom zraka pihamo prek nje. Uglašenih je osem ali več cevk, zato lahko igramo vsako melodijo. Uglašene so lahko tudi za dvoglasno igranje. Zvok trstenk je prijeten za uho, popelje nas v čase naših babic.

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>