Sozvočja Slovenije – Marko banda – 23.03.2011, Beltinci

Marko banda je danes naslednica mnogih prekmurskih godčevskih skupin, ki so igrale ob raznih priložnostih, največkrat na svatbah. V svojem sestavu imajo godala, pihala in cimbale.

Ponavadi so se imenovale po primašu, recimo Maučecova banda, Kociper-Baranja banda, ali pa tudi po kraju, kot je na primer Beltinška banda, ki v mlajši zasedbi še vedno igra. Marko banda je nastala zaradi spremljave plesa domači, beltinški folklorni skupini v letu 1990. Pozneje se je osamosvojila in s prestankom med leti 2002 in 2005 gode še danes v zasedbi violine, dveh klarinetov, berde in cimbal. Plesne napeve povzema iz tradicije prekmurskih band, to so raznovrstni plesi, ki so tudi različice plesnih napevov iz drugih slovenskih etničnih območij. Viže so poskočne in tudi melanholične, včasih s pridihom glasbenega občutja sosednje Madžarske in romske glasbe.


Po 20 letih delovanja se skupina pohvali z množico nastopov pred domačim občinstvom in pred poslušalci drugih delov Slovenije in Evrope. Nastopili so tudi  pri izseljencih v Argentini in Urugvaju ter s Folklorno skupino Beltinci na Japonskem. Leta 1997 so izdali prvo zgoščenko z naslovom Marko banda No 1, pozneje še zgoščenko z naslovom »Vöra bije«.


Marko banda je tokrat zaigrala dva od značilnih plesnih napevov,  Drmač in Špic polko ter nekaj prekmurskih pesmi v instrumentalni zasedbi. Solist – cimbalist pa je zaigral še prekmurske napeve Micka  v pungradi, Ne de mi več rasla ter San se šetao z dodatnim napevom Teče mi vodica.

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>