Sozvočja Slovenije – PEVCI LJUDSKIH PESMI PRI KD FS KARAVANKE IN KUD TRIGLAV- 30.03.2011

Pevke in pevci ljudskih pesmi pri KD FS Karavanke in KUD Triglav so majšega rodu in zanje ne moremo trditi, da so pesmi ohranjali po ustnem izročilu. Kot članice in člani folklorne skupine in kulturnega društva pa so v letih 2008 in 2009, na daljših pevskih vikendih,  izrazili veliko željo spoznavati življenje in čustvovanja slovenskega človeka skozi ljudsko pesem. Pokazali so obilo mladostnega poleta pri oživljanju ljudskega petja, predvsem ljudske kulture območja, kjer so doma, to je okolica Tržiča in Jesenic, oziroma večjega dela Gorenjske. Vse je podprlo še medsebojno prijateljstvo.
Številni notni, zvočni zapisi ter strokovne knjižne in zvokovne izdaje omogočajo mladim, da se čimbolj približajo gorenjskemu glasbenemu izročilu, ne samo po vsebinski strani pesmi, ampak tudi po načinu petja. Tako ozaveščajo na primer petje brez začetne intonacije, petje na starinski večglasni način s petjem na tretko, nadalje petje brez večjih dinamičnih in agogičnih sprememb. V njihovem sporedu je danes vrsta ljudskih pesmi, ki so jih povzeli in oživili iz Podkorena, od koder so ohranjeni zvočni spomini na ljudske pevce – brate Razinger, potem iz Bohinja, pa iz Zgoš pri Begunjah, tudi iz širšega območja Gorenjske, iz Tuhinjske doline, iz Moravč in  s Koroškega. Izbirajo pa tudi pesmi iz drugih delov Slovenije, vendar si pri poustvarjanju prizadevajo ohraniti čimbolj izvirno podobo posnete ali zapisane pesmi. Pri tem jim pomagajo odličen posluh, pevska disciplina, naklonjenost in želja ohraniti duh starosvetnega tudi v modernem času, glasbena izobrazba nekaterih med njimi in velika mera dobre volje in medsebojnega razumevanja ter veselja ob druženju.
Pevke in pevci ljudskih pesmi se predstavljajo na srečanjih, ki jih prireja Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ( zapeli so tudi na državnem srečanju v letu 2009) in drugih koncertnih in družabnih prireditvah. V letu 2009 so skupaj z godci, člani KUD Triglav, Slovenski Javornik – Jesenice izdali svojo zgoščenko, posnetek s koncerta, z naslovom Stare pesmi iz mladih ust s 26–timi pevskimi in glasbenimi točkami poustvarjanja pevske in godčevske tradicije Gorenjske, Pohorja, Dolenjske, Primorske, Koroške, Štajerske in Prekmurja. 5.novembra 2010 pa je skupina pevcev, ki jo vodi mag.Metka Knific, na Slovenskem Javorniku predstavila samostojni projekt, koncert z naslovom Tri zgodbe – tri usode, s katerim je predstavila trilogijo iz pesemskega izročila.

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>