Sozvočja Slovenije – TAMBURAŠKA SKUPINA KD »PETER DAJNKO« ČREŠNJEVCI – 25.03.2011, Črešnjevci pri Gornji Radgoni


Tamburaška skupina Peter Dajnko iz Črešnjevcev, vasice v neposreni bližini Gornje Radgone, z nekaj manj kot 800 prebivalci, ima eno najdaljših tradicij med slovenskimi tamburaši. Ustanovljena je bila 1910 leta, pobudnici pa sta bili Marija in Terezija Zemljič. Tamburaši so utihnili samo v času obeh svetovnih vojn, sicer pa so igrali na različnih družabnih srečanjih, proslavah, porokah,  godovanjih, pomembnih dogodkih v kraju in okolici, za ples, itd. Od leta 1967, ko je 40-letno vodstvo prevzel Alojz Wolf, je njeno delovanje popisano v kroniki. Ta je izšla ob 100 letnici tamburaške skupine v samozaložbi: Alojz Wolf, Kronika tamburaške skupine Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci.

Naši tamburaši so se zbrali v kulturni dvorani mogočnega poslopja, dvorca  Vile Hold, ki so jo pred sto petdesetimi leti zgradili avstrijski pivovarji. Tam imajo vaje ponavadi enkrat tedensko. Zaradi boljše akustike za zvočno snemanje pa so se preselili in zaigrali v bližnji rojstni hiši Petra Dajnka (1787 – 1873), slovenskega jezikoslovca, čebelarja in pisca.

Črešnjevski tamburaši igrajo na tamburice, ki so uglašene v Farkaševem sistemu. Le še nekaj slovenskih tamburaških skupin igra na takšna glasbila, ki so za današnje sodobno tamburaštvo preokorna, a osvetljujejo starotamburaški glasbeni izraz. Verjetno se tudi iz teh razlogov ne udeležujejo več republiških srečanj in tekmovanj slovenskih tamburaških in mandolinskih sestavov, ki jih vsako leto prireja Javni sklad Republike Slovenije za  kulturne dejavnosti.

Tamburaši so pred leti obnovili svoj instrumentalni inventar z nekaterimi novimi glasbili, ki so jih nabavili pri Žmegaču v Varaždinu. Ne igrajo po notah, tradicija igranja in tamburaške viže prehajajo iz roda v rod po ustnem izročilu.  Skupino sestavljajo domačini in domačinke različnih starosti, od najmlajšega 14-letnega osnovnošolca ,ki  igra na 2.brač,  do 66-letnega upokojenca, ki igra na bugarijo. Med tamburaši so uslužbenci, kletarji, strojniki, vzgojiteljice in dijaki ter študenti. Dva med njimi imata tudi nekaj glasbene izobrazbe. Skupino danes vodi Danilo Banfi. Spored tamburašev nadaljuje tradicijo stare tamburaške glasbe, znane tudi drugod po Sloveniji. Valček, poimenovan Alte, je stara tamburaška glasba, ki se je igrala v Črešnjevcih, s šaljivim besedilom. Slišali so jo v Avstriji, melodija ima tudi besedilo, a ga godci ne poznajo v celoti

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>