Sozvočja Slovenije – Trstenke – 16.12.2010, Podlehnik pri Ptuju

Trstenke so skupina desetih pevk, ki ohranjajo krajevno, haloško ljudsko triglasno petje (Marica Junger, Martina Merc, Jožica Trafela, Danica Jelen, Kristina Habjanič, Marija Jus, Olga šega, Angela Krajnc; Helena Gabrovec, Milka Jelen)Pevke se srečujejo na vajah vsak petek zvečer in pojejo pesmi, za katere se dogovorijo z vodjo Lojzko Merc.

Pevke v šolski avli.

Snemanje je potekalo v OŠ Podlehnik. Trstenke sicer vadijo v razredu, vendar smo zaradi zanimive akustike nekaj posnetkov posneli tudi v šolski avli.

Pevke v razredu, kjer se srečujejo ter vadijo.

Učenka OŠ ter članica folklorne skupine Žvegla, ki jo imajo na šoli, nam je najprej na lončeni bas, potem pa še na buče zaigrala dva plesa, rašplo in zibnšrit. Lončeni bas sta naredila doma z očetom iz lončenega vrča, svinjskega mehurja in vanj zataknjeno sirkovo palico ali palico iz trstike. To mora omočiti z vodo, da se oglasi kot bas. Buče so dejansko »cugi«, s katerimi ponavadi potegnejo vino iz sodov, so posušene, notri pa so zrna fižola, koruze ali kamenjčki, odvisno od jakosti zvoka ).

Buče, trstenke, lončeni bas.

Jože Vidovič (izdelovalec žvegel), nam je predstavil ta zanimivi inštrument. Načrt žvegle je po zbranih podatkih s  starih papirjev, zbranih po haloških bregovih, Trdobojcih in Lupstavu. Zaenkrat je izdelal same sedmice, načrtuje pa, da bo izdeloval vse velikosti do devetke, ki je sicer v dveh delih. Največkrat se uporabljajo trojke, šestice in sedmice. Žvegla ima tudi drugo ime »stranščica«, ker se jo igra kot prečno flavto. Je izdelana iz slivovega / hruškovega/ lesa, zdaj jo stružijo, prej izdolbli cev ročno. Uglasi se s plutovinastim zamaškom.

Jože Vidovič opisuje postopek izdelovanja žvegelj.

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>