Sozvočja Slovenije – Volk Folk – 13.02.2011, Ljubljana

Volk Folk je družinska skupina treh glasbenikov ( Romeo Volk, Nina Volk, Gregor Volk).  V glasbenem izražanju povezuje prakso izvirnega lokalnega ljudskega godčevstva in petja z novejšim, sodobnejšim, bolj improviziranim oziroma bolj avtorsko izraženim muziciranjem. Predstavlja na eni strani nadaljevanje tradicije ljudskega godčevstva, na drugi pa poustvarjanje na sodobnejši način.

So glasbena skupina, ki ohranja, obuja in poustvarja glasbeno tradicijo prostora med Primorsko in Notranjsko.Romeo Volk je duša skupine. Igra kontrabas, okarino in nekatere druge instrumente in poje. Je učitelj tehnične in likovne vzgoje na Osnovni šoli Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici. Je tudi slikar in ilustrator več knjižnih del in oblikovalec različnih izdaj, ki so izšle na Primorskem. Vrsto let raziskuje ljudsko izročilo Brkinov in krajev v dolini reke Reke, ki ji domačini pravijo Velka voda. Ko je poučeval v Podgradu, je v pogovoru z učenci izvedel za škoromate in prav po njegovi zaslugi so ti izvirni pustni liki Brkinov znova oživeli. O tem je pisal in predaval. Glasbeno žilico pa je podedoval po očetu Slavku, odličnem pevcu  in ljudskem godcu, ki je nastopal v povojnem času v skupini Bukovčani. Ti so bili znani po Brkinih, Čičariji, Istri in drugod na Hrvaškem vse do Opatije. Oče Slavko je  občasno v skupini Volk Folk  igral na boben. Romeo je bil in je še vedno mentor raznim skupinam in posameznikom, ki se preizkušajo v ljudskem izročilu. Pomagal je na primer pri začetnih korakih dekliške pevske skupine Bistrške škuorke iz Ilirske Bistrice, ki danes že več kot deset let  ohranjajo lokalno pevsko tradicijo. Hčerka Nina Volk  je ena redkih glasbenic v Sloveniji, ki igra na oprekelj.

Nina pri oglaševanju opreklja.

Izvrstno obvlada tudi diatonično harmoniko, ki ji na Primorskem največkrat pravijo »Plonerca« ( po izdelovalcu diatoničnih harmonik Plonerju ). Na ljubljanski Akademiji za glasbo je diplomirala iz študija klavirja. Zdaj poučuje na Glasbeni šoli v Ilirski Bistrici.Ima izvrsten občutek za glasbeno izročilo svojega rojstnega kraja, zanima pa jo tudi tradicija širšega območja.

Sin Gregor Volk  igra gosli, okarino, boben in poje. Kot Nina je tudi Gregor izredno muzikalen. Igra tudi rok glasbo v skupini mladih glasbenikov.
Skupina Volk Folk nastopa po vsej Sloveniji. Igrali in peli so  že takrat, ko sta bila Nina in Gregor še otroka. Kot člani KED Folk Slovenija se predstavljajo v okviru društvenih koncertov, nastopov in delavnic, pa tudi na samostojnih nastopih. Družijo  se tudi  s poustvarjalci glasb sveta, ki se vsak torek zvečer od začetkov delovanja ljubljanskega hostla Celica na Metelkovi  zbirajo na skupnem muziciranju, nekakšnem džem sešnu, imenovanem  Sozvočja sveta.
Skupina Volk Folk je nekaj odmevnih nastopov imela tudi v tujini. V letu 2005 so zastopali Radio Slovenija na 26.festivalu sodobne ljudske glasbe v okviru Zveze evropskih radiodifuznih postaj ( EBU )  v Gdansku na Poljskem.V letu 2006 pa so igrali  v Franciji..
Skupina Volk Folk se med najboljše poustvarjalce slovenskega ljudskega izročila  uvršča tudi zato, ker jo poleg muzikalnosti odlikuje še pošten odnos do dediščine, ki se ne hrani samo z željo po odrskem nastopanju, ali pa po drugi strani z namenom muzejskega ohranjanja glasbenega izročila. Igra predvsem sebi v veselje in za svojo dušo. Zato so  pristni nadaljevalci godcev in pevcev v vrsti treh glasbenih generacij.

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>