Sozvočja Slovenije – Vruja – 30.01.2011, Bertoki pri Kopru

Vruja  je skupina, ki od leta 2001 poustvarja ljudsko glasbo predvsem slovenskega dela Istre. Na pobudo preminulega člana skupine Luciana Kleve so se poimenovali po romanu Marjana Tomšiča, pisatelja, ki je dolga leta živel in pisal o Istri in življenju Istranov.
Vrujo vodi Marino Kranjac, eden od članov ( od 1980 do 1988.leta)  nekdanje skupine Istranova, skupine, ki je med prvimi začela načrtno poustvarjati slovensko ljudsko glasbo.
Vruja danes izvaja glasbo na tradicionalen način, za ples, predvsem v domačem okolju, igra pa tudi priredbe v sodobni obliki, prilagojeni današnjemu poslušalcu. Glasbeno tkivo sestavlja plesno pevska tradicija istrskega polotoka, samosvoja po glasbenem in govornem narečju v različnih predelih Istre, do nedavna še živa v svoji pevski in godčevski obliki. Marino Kranjac nanovo odkriva stare ali  pa tudi še žive glasbene vire in jih prireja za skupino.

Bookmark and Share
This entry was posted in Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>