Pogoji za izdajo albuma pod blagovno znamko založbe Celinka

Dragi ustvarjalci, večkrat nas povprašate, kakšni so pogoji za izdajo albuma pri naši založbi. Časi so taki, da založništvo v klasičnem smislu takorekoč ne obstaja več, pravzaprav je Celinkina ideja bolj podobna glasbeni zadrugi. Koraki do izdaje pa so okvirno sledeči:

1. pošljete demo posnetke in čimveč informacij v zvezi s projektom na info@celinka.si

2. če je projekt v skladu z našo uredniško politiko, potem povabimo ustvarjalca na razgovor in konkretni dogovor. Ker imamo kar veliko predlogov in malo ekipo, lahko traja tudi do 14 dni, da prejmete odgovor.

3. dogovorimo se o nakladi, designu (digipack, škatlica, knjižica itd) in ocenimo skupne stroške projekta. Ti so ponavadi:

  1. mehanične pravice SAZAS (max 0.82 EUR na kos, odvisno od stopnje zaščitenosti repertoarja, ki bo na fonogramu) Tarifo najdete na naslednji povezavi – če razložim zelo preprosto: v primeru 100% zaščite repertoarja znaša cena na posamezno zgoščenko 0,82 evra (nižji % zaščite pa pomeni tudi temu sorazmerno nižjo ceno).
  2. stroški tiska – odvisni od naklade, kompleksnosti designa ovitka, ostalih posebnosti – okvirno nekje med 0.8 in 1.8 EUR + DDV na zgoščenko
  3. stroški designa – v primeru, da za to poskrbimo mi, okvirno 200-350 EUR + DDV, odvisno od kompleknosti designa. Seveda je design narejen v dogovoru z ustvarjalcem. Design mora biti pripravljen v skladu s tehničnimi napotki in mora vsebovati vse obvezne elemente (SAZAS koda in logotip, napis o avtorskih pravicah in logotip CD Audio, črtna koda, logotip Celinke)
  4. strošek osnovne promocije ob izdaji, zgoščenko pošljemo okvirno 50 radijskim postajam, TV, tiskanim ter internetnim medijem, urednikom in novinarjem s katerimi redno sodelujemo. Prav tako je v sodelovanju z našo stalno sodelavko, strokovnjakinjo za odnose z mediji, Chantal van Mourik narejen PR ob izdaji, dogovorjenih nekaj intervjujev ter ostalih prispevkov. Po potrebi je posebej narejena tudi promocija in distribucija singla. Okvirno 50-200 EUR + DDV.
  5. drugi stroški, mastering itd

4. dogovorimo se, kako bomo te stroške povrnili, maksimalno v roku enega leta od datuma izdaje – običajno z odkupom določenega števila plošč po interni ceni (okoli 3.5 EUR + DDV na kos) izjemoma tudi s kompenzacijo npr v obliki brezplačnih koncertov idr. Število izvodov, ki jih je potrebno odkupiti je odvisno tudi od tega, za kakšen tip albuma gre, ali je radiofriendly in se bo veliko vrtel po radijskih postajah, kako se bo prodajal preko distribucije ipd.

5. dogovorimo se o distribuciji, osnovna distribucija zajema prodajo fizičnih nosilcev preko Celinkine internetne strani, prodajo preko parnerjev Buča d.o.o. (knjigarne, knjižnice itd) ter Sedvex (Big bang, male glasbene prodajalne itd), digitalna prodaja preko partnerja Rebeat (iTunes, Nokia, Musicload, Napster ter 300 drugih internetnih prodajaln). Za možnost digitalne internetne prodaje je dodatni strošek cca 20 EUR – odvisno od števila skladb.

6. podpišemo pogodbo (tule si lahko pogledate splošno osnovno verzijo pogodbe) in okvirno v 14 delovnih dni po dostavi mastra (najbolje v digitalni ddp obliki na naš ftp server, lahko tudi fizični nosilec) in designa (v pdf obliki, primerni za tisk) so CDji na voljo.

7. možni so tudi drugačni dogovori, predlagajte.

Osnovno vodilo založbe oz zadruge Celinka je širiti ustvarjalno polje s presežki na področju slovenske glasbene ustvarjalnosti.

Bookmark and Share
This entry was posted in Zadruga, Zalozba. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>