NOVO: Nula Kelvina / »The beast of«

Skupina Nula Kelvina si je tokrat omislila dvojni LP album z naslovom »The beast of«. Na njem, najdete 21 hitov in anti-hitov z vseh štirih zgoščenk, ki so jih fantje izdali v osmih letih muziciranja. Ovitek krasijo možgani, ki so na paši mutirali v zver, ob poslušanju pa vam Kelvini želijo zverinsko dobro zabavo. Kdor želi album, ki je izšel pri založbi Celinka, imeti v svoji fonoteki, naj pohiti, saj je njegova naklada skrajno butična.

Bookmark and Share
Posted in Celinkin-e-novice | Komentarji so izklopljeni

Izšel je album Planetarium tubista Gorana Krmaca

Goran Krmac predstavlja zvočno-raziskovalni projekt Planetarium. Avtorjev navdih izhaja iz njegove fascinacije nad raziskovanjem vesolja, tako astronomskih opazovanj v prejšnjih stoletjih kot fizične prisotnosti človeka v vsemirju v zadnjih nekaj desetletjih.

Glasbeno delo se predstavlja v obliki avtorjevih kompozicij za solo tubo in elektroniko, ki skušajo s spojem nenavadnega solističnega inštrumenta in tehnologije dati glasbi orkestralno izraznost in širok razpon dinamik in zvočnih tekstur. Pri vsaki skladbi lahko prisostvujemo postopku njenega nastajanja, saj je glasba na albumu odigrana v celoti v živo, torej brez predhodno posnetih materialov. Spremna besedila spodbujajo refleksijo na psihološka in sociološka vprašanja, ki jih odpirajo mejni pogoji daleč od vsakdana. Naslovnica albuma je delo iz razstave V iskanju izgubljenega časauveljavljenega likovnika Milana Eriča, v katerem je Krmac videl simbolizem madežev, ki spominjajo na Rohrschahove packe, kar namiguje na to, da namišljeni pripovedovalec na albumu pluje tako po vesolju kot po lastni zavesti.

Avtor in izvajalec uporablja posebej za ta projekt razvit krmilnik v obliki okrogle preproge s tipali, občutljivimi na dotik. Razvil in sestavil ga je s pomočjo Igorja Vuka, sicer tehničnega direktorja KUD MoTA. V povezavi s programom Ableton Live mu krmilnik omogoča intuitivno manipulacijo zvoka z razporeditvijo teže telesa preko stopal. Tako svojemu nastopu doda tudi vizualno-gibalno dimenzijo.

Kompozicije, besedila in izvedba: Goran Krmac
Bere: Jamie Kind
Posneto v Kulturnem domu Cerknica septembra 2019
Snemalni tehnik: Jure Mihevc
Mastering: Janez Križaj
Naslovnica: Milan Erič (Iskanje izgubljenega časa 2, akril na platnu, 2018)

Album je izšel izključno v digitalni obliki pri založbi Celinka.si. Na voljo je na vseh večjih pretočnih spletnih platformah.

Oglejte si predstavitev albuma v oddaji Prva vrsta na Radiu Prvi.

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni

ÊDNA / NOVI SPOT Črne oči

Pesem Črne oči je pesem otožnega značaja. Dekle se boji povedati svojim staršem, da je zanosilo (nezakonski otrok). Toči solze, saj ve, da s svojim ljubljenim ne bo mogla zaživeti skupaj, negotova je tudi usoda še nerojenega otroka. (Nezakonske otroke so dekle pogosto dajale v rejo, kmečki pa so največkrat ostali pri starih starših ali sorodnikih, dokler se oče in mati nista poročila)

Kratki film Alone (2018) se sooči z občutkom izolacije, ki jo ženska izkusi po osebnem zlomu, in pokaže, kako pomembna je samota, da v sebi znova najde moč in se prelevi v osebo, pripravljeno na svet, izzive ter na ponovno najdbo notranjega miru in sreče. Avtorica Špela Frančič izraža svoja spoznanja o dušnem razvoju skozi različne umetniške zvrsti, potuje po svetu v sledenju lastni intuiciji in prenaša znanje v učenje joge ter meditacije v Prekmurju.

Izseki iz filma Alone (2018) avtorice Špele Frančič
Producent / Producer: Boštjan Lašič
Scenarij / Script: Jasmina Dajčman, Tjaša Cigut
Montažer / Editor: Boštjan Lašič
Kamera / Camera: Jasmina Dajčman
Risarka / Sketcher: Urška Dajčman

GLASBA: Posneto v studiu Pre Sound Studio
Producent: ÊDNA, Peter Ošlaj
Mastering: Peter Ošlaj

ÊDNA so:
Tjaša Cigut – vokal, klavir
Luka Sraka – kitara
Luka Ščavničar – kontrabas, spremljevalni vokal
Jasmina Dajčman – saksofon, spremljevalni vokal
Blaž Korez – tolkala

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si, Celinkin-e-novice, PR | Komentarji so izklopljeni

Wild Strings Trio predstavlja svoj najnovejši album Bendjistan

Wild Strings Trio predstavlja svoj najnovejši album Bendjistan (Založba Celinka, 2019), ki nas odpelje v Bendjistan – v čudovito mitsko deželo širnih obzorij, kjer je čisto vse glasba in ker je glasba vse.

Glavni cilj albuma je bil združiti različne glasbene stile, ki jih je vsak posameznik pridal v skupnem ustvarjanju avtorskih kompozicij. Od keltike, flamenka, klasike, jazza do balkanskih ritmov in melodij, ki se prepletajo ter zaznamujejo trio v unikatnem akustično-orkestralnem zvoku. Posebnost albuma je tudi virtuozna improvizacija, ki ohranja zapletene, nepredvidljive in energične aranžmaje. Album, ki je bil posnet v studiu GAM v Belgiji, je plod skupinskega dela producentov – Leandera Meurisa, Toona Develterea in Wild Strings Tria ter oblikovalca zvoka Leszeka Kamińskega (LK Studio Warsaw, Poljska). Slednji, ki je sicer tudi dobitnik Grammya (2013), je poskrbel za miks in master albuma.

Za oblikovanje albuma je poskrbel slovaški oblikovalec Ján Ceľuch, avtor fotografij pa je Tadej Čauševič.

Album je izšel v fizični (CD, vinilna plošča) in digitalni obliki 1. oktobra 2019 pri Založbi Celinka.

O Wild Strings Triu

“Trio divjih strun” je nastal leta 2014 v Ljubljani kot plod sodelovanja med slovaško jazz violinistko Petro Onderufovo, francoskim klasičnim čelistom Tobyem Kuhnom in slovenskim etno kitaristom Aleksandrom Kuzmićem. Trio združujejo močan entuziazem, globoka predanost drug drugemu in samemu sebi ter skupna strast ustvarjati unikaten zvok v svojstveni izvedbi. Spoprijeli so se z izzivom mešanja in poudarjanja različnih glasbenih žanrov na poti iskanja sebi lastnega in ustreznega izraza. Od Balkana do keltskih, jazzovskih in klasičnih zvenov s pridihom flamenka, ki poganja korenine v ljudsko glasbeno tradicjo in improvizacijo ter se prepleta okrog progresivnih aranžmajev in kompleksnih ritmov. Njihova glasba navdušuje poslušalce od blizu in daleč. Do sedaj so gostovali po Evropi, pot pa jih je vodila tudi vse do Irana in Uzbekistana. Povsod z enakim ciljem: da delijo svoje navdušenje, predanost in vznemirjenje s prisotnim občinstvom.

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni

NOVO: Sanjajo mi rože – novi singel z napovedjo izzida albuma Rob

Sanjajo mi rože – novi singel z albuma Rob

Naslovnica digitalni album

Martin Ramoveš s svojo skupino predstavlja nov singel z albuma uglasbenih pesmi Ivana Roba. Album, ki je nastal v povezavi z biografskim stripom o Ivanu Robu, bo ob izidu koncertno predstavljen v kinu Šiška 15. septembra.

Klaviaturist zasedbe Žiga Lovšin je med snemanjem plošče v studiu Metro poprijel tudi za kamero in tako je nastal video, ki spremlja novi singel. V njem so na delu ujeti člani skupine: Martin Ramoveš (vokal, kitara), Marko Petrič (bas) in Luka Drobnič (bobni). Na plošči, katere zvok je zrežiral mojster Janez Križaj, poleg naštetih sodeluje še spremljevalna pevka Tina Petrovčič.

Album Rob – zbadljivi poet v stripu in glasbi bo na zgoraj omenjenem koncertu predstavljen tudi vizualno, v obliki »stripovsko svetlobne« projekcije. Za izidom albuma stojita založbi Celinka in Forum Ljubljana, koncert pa se bo zgodil v okviru 10. obletnice kina Šiške. Več o brezplačnem dogodku na povezavi  https://www.facebook.com/events/409889089596272/

Več o skupini, delu in dogodkih Martina Ramoveša pa na www.martin-ramoves.com

Avtor fotografije: Matic MaležičBookmark and Share
Posted in Celinka.si, PR | Komentarji so izklopljeni

NOVO: Smaal Tokk / Mwoja ljuba

Primorski samooklicani gengsta raper Smaal Tokk se pospešeno bliža štiridesetim in z njimi krizi srednjih let. Tako kot vsi ostali njegove generacije.

Vendar je za razliko od njih Smaal Tokk tokrat šel za odtenek predaleč, saj je z zadnjo skladbo močno razburil svojo legendarno ženo Radmilo. Kompozicija Mwoja ljuba, za katero je glasbo prispeval Klemen Kotar, ki o tovrstnih zagatah sicer nima izkušenj iz prve roke, se podaja na popotovanje po dnevnih sanjarijah nad življenjem nekoliko razočaranih in za odtenek pretežkih pripadnikov moške podvrste.
Smaal Tokku so podporo pri njegovih zagatah nudili še Gregor Volk z žametnim refrenskim glasom, Žiga Stanonik na kitari ter Enos Kugler na bobnih – prav vsi pa se od vsebine komada ograjujejo rekoč: “Mi o ničemer ne vemo ničesar, mi samo igramo, kar nam rečejo.”
Besedilo: Smaal Tokk
Glasba: Klemen Kotar
Smaal Tokk: glas
Klemen Kotar: bas, kitara, spremljevalni glas, klaviature
Enos Kugler: bobni, miks
Gregor Volk: glas
Žiga Stanonik: kitara
Mastering: Andy Jackson, Tubemastering

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni

Janez Dovč in Boštjan Gombač – Velika koncertna turneja

Janez Dovč in Boštjan Gombač – Velika koncertna turneja

Vrhunska glasbenika, ljudska godca 21-tega stoletja, vas bosta ob 15. obletnici glasbenega soustvarjanja popeljala na izjemno zvočno popotovanje, s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, na turneji pa premierno zaigrala tudi nekaj svežih avtorskih kompozicij.

“Z Boštjanom bova tokrat s seboj na pot peljala tudi sceno, svojega oblikovalca svetlobe in tona ter kopico zanimivih instrumentov, pravo glasbeno-scensko doživetje. Zanimivo bo opazovati tudi, kako 22 koncertov v dveh mesecih vpliva po eni strani na glasbo, improvizacijo in poglobitev medsebojne interakcije, po drugi strani pa seveda tudi na publiko, udeležbo na koncertih in odmevnost, ” nam je o vsebini in vzrokih za zgoščeno turnejo povedal Janez.

VEČ INFORMACIJ O PRIZORIŠČIH IN VSTOPNICAH

Iskreno povabljeni, da se glasbenikoma na tem zanimivem popotovanju pridružite, saj z aktualno produkcijo potem nekaj časa ne bosta nastopala.

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni

NOVO: Nula Kelvina / Podmornica

NOVO: Nula Kelvina / Podmornica

Skupina Nula Kelvina predstavlja novi singel Podmornica, remiks skladbe  iz zadnje zgoščenke »Kdo za vraga so«.  Gre za eno najintimnejših pesmi skupine, ki kaže da so Kelvini lahko tudi ekstemno  romantični  ne samo ekstremno pikri. Govori o dveh ljubimcih, ki si popolnoma pripadata ter ustvarjata svoj svet, svojo ljubezensko podmornico (ne rumeno temveč škrlatno!), kjer ni običajnih muk vsakdana .  Kljub temu se sprašujeta, do kdaj lahko traja to sanjsko stanje. Odgovor izveste ob poslušanju.  Morda se vam bo tokrat posvetilo kdo za vraga so Nula Kelvina.

Tekst: Marko Boh
Glasba: Nula Kelvina
Miks: Hrvoje Nikšić

Mastering: Andy Jackson

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si, PR, Single | Komentarji so izklopljeni

NOVO: Nula Kelvina – Taksi

Kličem taxi da bi se spovedal
Res sem gnida da si že presedam
Srčno si želim enemu priznati to
Za kar bi moral doli se že žgati
Dvignem roko beli fiat se pripelje
Kam ! vpraša, in podatke vnaša
Bela je za pusije , si rečem
In  za črnim  BMWjem stečem

TAXI, kakršen si
Kaj bi se pretvarjal zle nagone ustavljal
TAXI, kakršen si
Plačaj in greši še naprej !

Skočim u limuzino ki ustavi
In serviram goro masla ki tiči na moji glavi
Zavist gojim zeleno  mlatim svojo ženo
Od škrtosti zadrte trgam UNICEFove kuverte
A po drugi strani trošim ko budalo
Za luksus , kocke , alkohol plače imam premalo
Moj življenjski moto je morala dvojna
Ljubša kakor mir  mi je    rasna       vojna

Za mene bi Mojzes moral napisati 100 zapovedi
Župnika bi kap pri moji spovedi
Ampak ti taxisti prenesejo vse
Zato kar nadaljujem,
Prav nič se ne zadržujem

Drugim drugi svoj obraz pokažem
Dan na dan se najmanj 5 x zlažem
Če ne bi imel veliko malih sivih celic,
Slej ko prej končal bi v eni izmed njih.

Text:Marko Boh
Glasba:Gašper Kržmanc, Klemen Kotar, Miha Kržmanc
Igralci: VorancBoh, Marko Boh
Kitara: Dean, single piece mahagony, 4 strune
Režiser Miran Bratuš
Najem avtomobila: Mijenjaj feltnu Slovenac s.p.

Bookmark and Share
Posted in PR | Komentarji so izklopljeni

Ethnotrip predstavlja novi singel in videospot za pesem: Odeta v plašč noči.

Videospot za pesem o neizsanjani ljubezni in strasti so posneli v sodelovanju z Matejem Kolmankom, Gregorjem Purgajem in Miguem Perezom. Kolmanko in Purgaj sta se podpisala že pod videospote Jovano, Jovanke, Što imala k’smet Stamena in Tebi špilam. Skladbo lahko najdete na aktualnem albumu Preden se zdani.

Avtor besedila Odeta v plašč noči je pesnik Štefan Kardoš, glasbo je napisala Tjaša Šimonka, aranžma pa je delo celotne zasedbe Ethnotrip. Kot gost pri pesmi sodeluje kitarist Aljaž Gyurica.

“Odeta v plašč – je pesem o neizsanjani ljubezni in strasti. V ljubezni vedno hočemo vse in več od tega, to pa je za samo ljubezen največkrat pogubno. Za nazaj se nam potem zdi, da je bilo Absolutno na dosegu roke, če le ne bi … Vračanje k staremu, iskanje starih občutkov je pravzaprav iskanje tistega fantastičnega trenutka, ko se je zdelo vse mogoče. A ker je tisti trenutek realno nemogoče obnoviti, ga najbrž sploh ni, smo si med njegovim brezupnim iskanjem pripravljeni zadajati (in tudi sprejemati) fizično bolečino, saj se nam zdi, da je le-ta še najbližja blaženosti ob zrenju v Absolutno.” Štefan Kardoš

“Res smo se potrudili, da smo z glasbo in aranžmajem dali Štefanovi čudoviti poeziji še glasbeno dušo.” Tjaša Šimonka

Ethnotrip v kratkem čaka nastop na festivalu Godibodi (30. 5.) v Ljubljani in nekaj poletnih koncertov. Kot ena od prekmurskih etno zasedb, ki s svojim delovanjem ohranja in nadaljuje tradicijo muziciranja, 11.6.2019 sodelujejo na prireditvi Velika panonska muzika. Koncert etno skupin in ljudskih pevcev, pesnikov Ferija Lainščka, Dušana Šarotarja in Štefana Kadroša ter Milana in Vlada Kreslina bo v neposrednem prenosu iz Beltincev moč poslušati na 1. programu Radia Slovenija.

Fotografija: Urška Lukovnjak (http://www.knofla.si/)

http://www.ethnotrip.si/domov/

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni