ÊDNA PREDSTAVLJA: SINGLE »LJUBČEK MOJ«

Êdna (prekmurski izraz za ENA) predstavlja pet glasbenih svetov, združenih v edinstveno celoto, ki jo povezuje neverjetna glasbena kemija in strast umetniškega ustvarjanja. Zgodba Êdne se piše od leta 2014, ko je izšla Tjašina zgoščenka Edno takšo bi rad. Mlade glasbenike je navdušila stara glasbena zapuščina s področja Prekmurja in Porabja. Ljudske pesmi v njihovi izvedbi dobijo novo unikatno preobleko.

Novi singel – Ljubček moj:
Tematika pesmi Ljubček moj je ljubezenska. Gre za vedro prekmursko pesem, ki govori o tem, kako si fant in dekle kljub opravilom, znata vzeti nekaj časa zase…

Skladbe so s svojo močno sporočilnostjo in modernim glasbenim izrazom povezale uveljavljene mlade profesionalne glasbenike (akademski glasbeniki, učitelji) iz štajerske in pomurske regije, ki se uveljavljajo na različnih glasbenih področjih (etno, klasika, jazz, rock, fusion …). Vsak izmed članov skupine vpleta v glasbeno izvajanje Êdne svoje glasbene izkušnje in znanja, skupaj pa tvorijo pomlajeno arhaično podobo, ki tako zelo prija ušesom, poslušalca popelje v druge dimenzije in neverjetno pomirja ter kot celota navdušuje.

Êdna se je predstavila v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi EXPO v Milanu, nastopila na 27. Mednarodnem festivalu noči v Stari Ljubljani, Jenamena festu v Črenšovcihin večkrat tudi v Porabju in v Avstriji. Skupina je tudi nagrajenka razpisa Ljudska je kul, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (2016). S 1. oktobrom so izdali album z naslovom Ajnc, cvaj, draj.
Êdna – kreativni glasbeni “stroj” za izjemno proizvodnjo mešanice ljudske pesmi, izvirnosti in glasbene kreativnosti brez meja …

Več o samem albumu Ajnc, cvaj, draj:

http://www.celinka.si/novice/celinka-si/izsel-je-debitantski-album-skupine-edna-%C2%BBajnc-cvaj-draj%C2%AB/

Člani skupine:
Tjaša Cigut – vokal, klavir
Luka Sraka – kitara
Luka Ščavničar – kontrabas, spremljevalni vokal
Jasmina Dajčman – saksofon, spremljevalni vokal
Blaž Korez – tolkala

Spletna stran: http://www.jenamena.si/ktd-crensovci/sekcije/edna
FB page: https://www.facebook.com/band.EDNA/

Bookmark and Share
Posted in PR | Komentarji so izklopljeni

SMAAL TOKK o Emi na Emi 2019 – Komadd za EMO

“Če neč druzga sm pršu na erteve…”

Komadd za EMO je skladba, ki jo je Smaal Tokk prijavil na EMO 2019. Skladba ni bila izbrana v tekmovalni program, je pa Smaal Tokk na pobudo strokovne žirije kljub vsemu z njo nastopil na EMI v spremljevalnem programu, kar je bila zanj sprejemljiva tolažilna nagrada. Oziroma z njegovimi besedami: “Če neč druzga sm pršu na erteve, dobu unu značku wd vratarja an še na kwonci usaj nejsm zgobu tekmovanja. Škwda samo, de mi nejso pustili mjt Kotarja an Enosa za pupke na sceni.”

Soundcloud: http://soundcloud.com/smaaltokk/komadd-za-emo

YT: https://www.youtube.com/watch?v=O8EmrHNriuE

Glasba: Klemen Kotar, Enos Kugler

Besedilo: Smaal Tokk

Vokal: Smaal Tokk

Spremljevalni vokali: Ana Šimenc, Klemen Kotar

Klaviature: Klemen Kotar

Bas: Anže Langus Petrović – Dagi

Bobni: Enos Kugler

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni

Ethnotrip predstavlja videospot za pesem Vsako noč, ko mesto spi

Skladbo najdete na novem albumu Preden se zdani.

V novo leto je skupina na odre zakorakala v nekoliko spremenjeni zasedbi in zvoku, basista Aleksandra Vargo je zamenjal kontrabasist Patrick Gyurkač. Po lanskoletni obsežni koncertni turneji, v okviru katere so nastopili tudi v znameniti francoski dvorani pod UNESCO zaščito, Maison de la Culture Le Curbusier, Ethnotrip frekventno izdaja single, ki jih pospremijo tudi videozgodbe, in napoveduje še eno pestro leto. Januarja so bili predlagani za plaketo MO Murska Sobota za pomembne dosežke na področju kulture, ki so jo prejeli na slovesnosti 8. februarja. Pomlad bo prinesla še videospot za prihajajoči singel “Odeta”, poleti pa bodo album Preden se zdani predstavljali na festivalih (Godibodi, LENT, ANIN festival). Prvi večji koncert z gosti bo že 16. februarja v Lendavi, v Ljubljani pa bo prekmurska skupina nastopila 21. februarja v CSK France Prešeren.

Za novo pesem Vsako noč, ko mesto spi, so posneli videospot, pri katerem so sodelovali z ekipo ND Studia. Posnetki nočnega utripa Murske Sobote, mesta ki spi, so vizualni sopotnik live avdio posnetka s promocijskega koncerta v murskosoboškem gledališču Park.

Režiser Denis Horvat je o navdihu za videospot povedal:Ko je skupina Ethnotrip igrala pesem na koncertu, sem v sebi začutil prazne ulice in se prav prebudil v zgodbi, ki je nastala v videospotu.”

Pevka Ethnotripa Tjaša Šimonka pa razmišlja: Noč ima svojo moč. Vsak izmed nas ima kdaj pa kdaj noč, ko ne more zatisniti očesa. Morda je to zaradi težav, s katerimi se sooča in pridejo na plan, ko mesto zaspi. Morda je krivo kakšno pozitivno vznemirjenje. Kdaj pa mogoče sploh ni pravega razloga za to, si pač ena od »nočnih ptic«, ki uživajo v tišini noči. Ali pa umetnik, ki ustvarja in išče navdih ponoči, ko drugi spijo.«

Takrat, ko mesto zaspi lahko resnično najdemo čas le zase. Sanje so in sanj več ni.

Fotografija: Urška Lukovnjak (http://www.knofla.si/)

Spletna stran: http://www.ethnotrip.si/domov/

Facebook: Ethnotrip

Bandcamp: Album Preden se zdaniBookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni

Grega Korošec Band predstavlja novi single Utrip

Grega Korošec se nam je v letu 2014 predstavil z avtorskim prvencem “Deklica iz stekla” na katerem je v maniri alternativne in elektronske glasbe, prepredene z indiom, popom in rockom poleg avtorskega vložka poskrbel tudi za večinski del instrumentalnih in vokalnih linij.

Tokrat nam predstavlja novii singel z naslovom Utrip iz prihajajočega albuma.

Gregor Nestorov – bobni, cajon, marimba, tolkala
Leon Lukman – bas, spremljevalni vokal
Grega Korošec – vokal, kitara, klaviature
Toni Hazdovac – produkcija, mix, mastering, klaviature

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si, PR, Single | Komentarji so izklopljeni

Novo: Junema s singlom V gozdu nad meglo

Nedaleč od mestnega vrveža se lahko po ozki stezi povzpnemo tja, kjer v družbi macesnov kaj hitro pozabimo na svet rutin in obvez. Ko pride zima, svet betona in saj zastreta plundra in megla, tam nekje v gozdu nad meglo pa se drevesa spokojno nastavljajo sončnim žarkom.

»Zapustil ga je skrivaj,
ta svet betona in saj …«


»V gozdu nad meglo« je lahkotna, radoživa in eterična pripoved, ki opozarja na pasti urbanega življenja in nas opominja, da čisto blizu mestnega hrupa in luči obstaja okolje miru in tišine, kjer lahko vsaj za hip pozabimo na vsakdanje življenjske tegobe in skrbi.

V sodelovanju z mlado umetnico Jovano Đukić je za skladbo nastala tudi risana animacija. Jovana v njej poudarja kontraste med urbanim in zelenim ter kreativno namiguje na potencialne simbiotične povezave med na videz nepovezljivimi svetovi.

Besedilo: Luka Snoj
Glasba: Junema
Vokal: Neža Trošt
Kitare: Marko Ovčak, Luka Snoj
Bas: Blaž Vehar
Spremljevalni vokali: Anja Pavlin
Bobni: Ivo Rimc
Klaviature: Miha Renčelj
Produkcija/mix/mastering: Igor Ilić
Posneto v studiu Lotos music

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni

Cintare / »Se tičice lepo pojo«

Pevke Cintare letos praznujejo 15. obletnico delovanja, ki so jo, poleg jubilejnega koncerta »Se tičice lepo pojo….«, obeležile tudi z izdajo istoimenske zgoščenke, ki je v sodelovanju z Zavodom Godibodi izšla v Zbirki Sozvočja Slovenije.

Naslovnica zgoščenke Vse tičice lepo pojo.

Naj na tem mestu citiramo besede mag. Simone Moličnik, ki je kot popotnico novi zgoščenki o Cintarah zapisala takole:

»Že desetletje spremljam glasbeno dejavnost ženske pevske skupine Cintare in njihov crescendo skrivnostnih plamenov, ki vežejo sosledja časovnih plasti. Vsakič, ko sem z njimi, mi na misel prihaja rek: »Ime je znamenje.«

Cintara (Centaurium erythraey) je ena najbolj vsestranskih zdravilnih rastlin, je roža, ki naj bi po svojem učinku nadomestila tisoč drugih rož. Simbolika je tako rekoč popolna. Članice pevske skupine Cintare so žene močnih življenjskih izkustev ter raznovrstnih doživetij čustvenih nians. Obrušene od življenjskih tokov živijo obdobje modrosti in popolnega razumevanja globin ljudskega izročila. In pri tem vztrajajo. Pogumno in utemeljeno. Edinstveno  Cintare so se spojile  z izročilom, ki ga razumejo in zmorejo predstavljati kot posebno umetniško celovitost: kostumsko, pevsko in vsebinsko.

Kot smo pri Cintarah vajeni, tudi pričujoči zvočni album postreže z naborom izročilnih raritet iz vseh slovenskih regij. In zdi se, da ni namenjen le poslušanju, temveč – kot boste občutili – povleče vase ter povsem spontano povabi glas poslušalca k ubiranju skupnih zvočnih harmonij in dalje: k odpiranju nostalgičnih spominov.«

*Ob 10. obletnici je v sklopu Zbirke Sozvočja Slovenije izšla tudi njihova  zgoščenka Cintare/Dokler sem še mlada bila.
(Več o zbirki na www.soundsofslovenia.com)

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si, PR | Komentarji so izklopljeni

SAMO BUDNA / Sonce nad oblaki

foto-Biserka Beesee

foto-Biserka Beesee

Pesem, sonet Sonce nad oblaki, je bil prvič objavljen novoletni številki rudniškega glasila Rudar, v Velenju, 30. decembra 1981. Koncept za pesem je nastal med službo, 400 m pod zemljo v rovih velenjskega rudnika.

Kljub temu, da gre za zgodnje pesniško delo Petra Rezmana in sicer v formi, ki jo je v svoji kasnejši poetiki popolnoma opustil, je ta pesem ostala trdno zasidrana v njegovem opusu rudarske poezije. Tako je izšla l. 1983 v antologiji Slovenske rudarske pesmi, kot tudi v njegovem pesniškem prvencu l. 1985 z naslovom Pesmi iz premoga.

Avtor sonet po vseh teh letih še vedno ceni kot kvaliteten pesniški izdelek, zato je na vabilo Boruta Gombača poslal pesem na razpis v projektu Rokerji pojejo pesnike. Tu je padla v oči in dušo ustvarjalcu Samu Budni, s katerim sta naredila manjšo adaptacijo pesmi za njeno uglasbitev.

Pesem vsebinsko polni občutek izkoriščanja rudarskega dela, a v optimistični noti. Tako kot je nad vsakim oblakom vedno sonce, tako se rudar vedno vrača iz teme v svetlobo.

Continue reading

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si, PR | Komentarji so izklopljeni

Tretji kanu z novim singlom – Umakni se

»Dan, stoletje, dih, spočetje …«

Umakni se je indie-pop skladba z nekoliko odločnejšim ritmom, kot smo ga morda vajeni pri zasedbi Tretji kanu. Skladbo poganja lokomotiva inštrumentov, ki si ne skačejo v besedo, vsak element je na mesto postavljen skrbno in z razlogom. Drugi singel iz prihajajočega (drugega) albuma zasedbe torej nakazuje melodično strugo Kanuja – z rdečo nitjo v sporočilnosti in zgodbah, ki jih prevaža.

Govori o odmiku od vrednot sodobne družbe, od balastov in hrupa telekomunikacijskih naprav, o tihi predaji in iskanju novega sveta.
Kamni so bili tukaj pred tabo in bodo ostali še dolgo po tem, ko tebe več ne bo. Dan stoletje, dih spočetje in ujma, ki se stresa na nas. Smo res večji od vsega? Prečka cesto srna ali cesta gozd?

Umakni se od tu.

Avtorji glasbe: Anja Pavlin, Jan Medle, Peter Penko
Avtorja besedila: Anja Pavlin in Jan Medle
Kitare: Jan Medle in Peter Penko
Bas kitara: Dejan Gerbec Radaković
Bobni: Žiga Dobravc
Programming, mix, producent: Peter Penko
Mastering: Torulsson

Režija, montaža: Ray Stinger
Kamera, barvna korekcija: Jure Stušek
Igralec: Matija Rogelj

prikazuje subtilno družbeno kritiko naraščajoče ignorance do posledic »modernega« življenja na prihodnje rodove in njihovo nedolžnost, obenem pa gre za poklon francoskemu filmu Mondo iz leta 1995, v katerem otrok v identičnem kostumu govori isto zgodbo.

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni

WHITE MOODS in JANA SEN s skladbo “HEJ TI!”

Pesem “Hej ti!” je naslovljena na vsakega, ki je kdaj stopil na tla naše prekrasne Slovenije.

Čudovite posnetke s tehniko pospešenega časovnega sosledja (Time-lapse) sta za glasbeni videospot dala na razpolago fotograf Tadej Žlahtič in Yannick Voithofer.

Prikazane so nekatere tipične lokacije, med katerimi so denimo Zmajski most, Plečnikove Žale, glavna mestna tržnica ter posnetki reke Soče.

Pesem govori o smislu življenja, ki si ga seveda vsak določa sam. Kljub temu pa je ta neizbežno povezan z naravo, ki nas lahko, če skrenemo s poti zopet poveže z bistvom.

Pesem v stilu lounge, je sproduciral Jan Hajšen v sklopu projekta White moods, besedilo pa je napisala in odpela kantavtorica Jana Sen s katero je že objavil nekaj pesmi.

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si, PR, Single | Komentarji so izklopljeni

Skupina Ethnotrip z novo avtorsko skladbo: »Tebi špilam«

Ethnotrip so jeseni letos pri založbi Celinka izdali tretjo zgoščenko z naslovom »Preden se zdani«, ki pa se od predhodnjih dveh razlikuje po tem, da na njej niso priredbe ljudskih pesmi, ampak 12 avtorskih skladb.

Iz omenjenega albuma je tudi skladba »Tebi špilam«. Besedilo za njo je nastalo izpod peresa Jasne Jurkovič, glasbo in aranžma pa so naredili člani zasedbe Ethnotrip. Jasna pravi, da je pesem napisala v nekaj minutah, tik po tem, ko je poslušala pritoževanje in negativizem nad svetom in ljudmi. Člani benda pa so se v besedilu hitro našli, saj se danes marsikateri glasbenik sprašuje, komu špila in koga se njegova glasba v tem instantnem in hitrem svetu sploh dotakne.

Skladba Tebi špilam je bila sprejeta na razpisu Zveze sindikatov vseh glasbenikov Slovenije in bo tako uvrščena tudi na kompilacijski fonogram ZSVGS. Ethnotrip torej s skladbo trkajo na vrata vseh poslušalcev in špilajo vsem, ki so jim pripravljeni prisluhniti.

www.ethnotrip.si

Ethnotrip na facebooku

Bookmark and Share
Posted in Celinka.si | Komentarji so izklopljeni